• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pánikra semmi ok: felkészültünk az ebolára

Lapszemle Forrás: heol.hu

Attól még, hogy valakinek magas láza van és az elmúlt hetekben járt Afrikában, nem kell megijedni.

Az eddigi legjelentősebb ebolajárvány pusztít e hónapokban az afrikai kontinensen, napról-napra egyre több megbetegedésről számolnak be a híradások. A fertőzött országok közé Guinea, Sierra Leone, Libéria, Szenegál és Nigéria tartozik. Március óta több mint 2000 ember halt meg Nyugat-Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a regisztrált fertőzöttek száma már meghaladja a háromezret. Magyarországon egyetlen ebolagyanús eset sem fordult elő eddig, igaz, biztonsági okokból több vizsgálatot is elvégeztek Afrikából az országunkba belépett személyeken – írja a heol.hu portálja.

Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban dolgozó főorvos, a fertőző és trópusi betegségek szakorvosa. Nyilatkozata szerint attól még, hogy valakinek magas láza van és az elmúlt hetekben járt Afrikában, nem kell megijedni.

A malária és más trópusi betegségek első tünetei is sokban hasonlítanak az ebolához. Szerinte pánikra semmi ok, az ebola ugyan nagyon veszélyes vírus, de szerencsére nem könnyen fertőz, az érintett országokban bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően szinte kizárt, hogy világméretű katasztrófa lenne belőle. Ezekben a hetekben több hazai felsőoktatási intézménybe is érkeznek hallgatók az ebolaláz járvány által érintett országokból, jellemzően Nigériából. Magyarországon eddig még nem volt vérlázas beteg.

Megkérdeztük a két, megyénkben található főiskola vezetőit is, hogy hozzájuk jönnek-e a most kezdődő tanévre afrikai diákok. Mint azt a portál megtudta: a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán jelenleg nem tanul afrikai kontinensről származó hallgató, az egri Eszterházy Károly Főiskolán pedig csupán egyetlenegy fiatalról tudnak, aki nigériai, de hozzátették: a hallgató már jó ideje Magyarországon él, bejelentett állandó lakcímmel is rendelkezik. Tájékoztatásuk szerint az idei félévre szeptember 13-ig lehet beiratkozni, érdeklődésünk időpontjában a nigériai születésű diák e kötelezettségének még nem tett eleget - idézi a nyilatkozatokat a lap.

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) fontosnak tartja hangsúlyozni: önmagában az a tény, hogy valaki a járvánnyal érintett területről érkezik hazánkba, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az illető az ebolalázzal összefüggésben fertőzésre gyanús esetnek számítana. A járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére külön útmutatót állított össze az ÁNTSZ, azt az érintett felsőoktatási intézmények megkapták.

Legolvasottabb cikkeink