• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Papp Magor: perverz motivációs körök az egészségügyben

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A külföldre távozó fiatal orvosok olyan világban szocializálódnak, ahol nincs hálapénz.

Manapság már olyan mozgástere van a fiatal vagy középkorú orvosoknak, amelynek okán nem fognak évtizedekig számukra frusztráló körülmények között dolgozni – állítja az Magyar Nemzet Online-nak adott interjújában Papp Magor. A Magyar Rezidensszövetség elnöke beszélt a tőlünk nyugatra ismeretlen „perverz motivációs körökről", a képzés hiányosságairól, illetve a rezidenseket érő szélsőséges helyzetekről is. Szerinte ha folytatódik a bérrendezés, annak mindenképpen kedvező hatása lesz.

A külföldre vándorolt magyar orvosok körében készült vizsgálatot  a korrektség jegyében  többségi kórképnek kell tekinteni, ami nem jelenti azt, hogy egy-egy munkahelyen ne lehetne ettől eltérő a működés, fogalmaz Papp Magor. "Amikor a szervezet vezetését elvállaltam, akkor arra is vállalást tettem, hogy tabuk nélkül fogok beszélni a meglévő problémákról. Abban hiszek, hogy csak akkor lehet élhetőbb munkakörélményeket kialakítani az egészségügyi rendszerben, ha feltárjuk a gondokat. Nem a személyes konfliktusok előidézése a cél, hanem a rendszer feltisztítása. Sok olyan munkahely van, ahol a fiatalok nem tudnak szakmailag fejlődni, aminek az egyik oka, hogy a rendszernek olyan „perverz motivációs körei" is vannak, amelyek tőlünk nyugatabbra ismeretlenek."

Mint mondja, ennek egyik eleme a hálapénz. A megélhetést, az egzisztenciális jólétet alapvetően befolyásolja az, hogy ki mennyi és milyen minőségű beteganyaghoz jut a munkája során. A hierarchia sok esetben szerepet játszik abban, hogy sok fiatal orvos nem tud megfelelő számú műtéthez hozzájutni, és így kevés lehetőséget kap a gyakorlati fejlődéshez. Holott mindez szükséges a szakmai előmenetelhez. Sajnos jellemző, hogy adminisztratív feladatokra fogják a fiatalokat, ami szintén a szakmai fejlődés ellen hat. Olyan dominanciaviszonyok vannak kódolva az ellátórendszerben, amelyek sokszor áthidalhatatlanok és megbeszéletlen problémákká növik ki magukat.

Gyakran mesélik a fiatalok, hogy erőből próbálják meg őket beosztani nagyszámú ügyeletbe, vagy belekényszeríteni olyan munkahelyzetbe, amire nincsenek felkészülve, felkészítve. Ez a két véglet. Mindeközben az elmúlt évek során felnőtt egy olyan orvosgeneráció, amely ezt a hierarchiát nem fogadja el alapvetésként, s különböző megküzdési stratégiákkal reagál - állítja a rezidens szövetség elnöke. Becsléseik szerint körülbelül ötezer orvos hagyta el az országot, ami itthon veszteségként jelenik meg a betegek és a betegellátók számára is. Ugyanakkor komoly lehetőségként is felfogható, mert egy olyan világban szocializálódnak, ahol nincsen hálapénz, ahol egészséges hierarchikus viszonyok uralkodnak, állítja Papp Magor.

Legolvasottabb cikkeink