• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Paradigmaváltás kell a pszichiátriában

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu
Paradigmaváltás kell a pszichiátriában

Nagyon fontos a társadalmi attitűd megváltozása: az idősödésre, amely egy biológiai folyamat, fel lehet és fel is kell készülni.

Az idősödés nem egyenlő a demenciával, éppen ezért nagyon fontos, hogy azokat a prevenciós eszközöket megtaláljuk, amelyekkel a demencia megelőzhető. Nagyon fontos a társadalmi attitűd megváltozása: az idősödésre, amely egy biológiai folyamat, fel lehet és fel is kell készülni, és akkor erősen csökkenthető a demencia kockázata is – mondta el a medicalonline.hu portáljának Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Sokat hallunk manapság a pszichoterápiák korlátozott hozzáférhetőségéről. Hány embernek lenne rá szüksége? Mennyibe kerülne ez a biztosítónak? Mennyibe kerül a magánellátásban? Milyen eredmény várható tőle?
A pszichoterápiák sajnos korlátozottan férhetők hozzá a hazai gyakorlatban, de ez nemcsak hazánkban, hanem sok más európai országban is így van. Ma a magánellátásban kb. 7000−30 000 Ft között van egy pszichoterápiás ülés ára, a nem magánellátóhelyek ennek töredékét kapják a finanszírozóktól, ezért nem tudják a pszichoterápia költségeit kitermelni. Azt, hogy pontosan hány embernek lenne rá szüksége, nagyon nehezen tudjuk epidemiológiai vizsgálatok hiányában megbecsülni, de azt biztosan állíthatjuk, hogy sokkal többnek, mint ahányan azt ma el tudják érni.

Csak egy konkrét példát mondok: a lakosság kb. 9%-a szenved krónikus inszomniában Magyarországon, melynek első választandó kezelési módja a világ összes elérhető fontosabb irányelve szerint a kognitív viselkedésterápia – ehhez képest a két kezemen meg tudom számolni, hol foglalkoznak Magyarországon az inszomnia kognitív viselkedésterápiájával.

Hogyan érdemes rangsorolni a pszichoterápiát és a gyógyszeres kezeléseket a terápiás gyakorlatban? Mikor melyiknek hol van a helye?
Minden betegségben máshogy van a rangsor, sok betegségben a gyógyszer az elsődleges, legalább ugyanennyi betegségben azonban a pszichoterápia. A leghatékonyabb ellátás azonban természetesen az, ha kombinálni tudjuk a kettőt.− A gyermek- és ifjúsági pszichiátria feladata kiemelkedően fontos, mert a fiatalkori pszichés állapot meghatározhatja az egész későbbi életpályát.

- Milyen lehetőségek vannak ma a fiatal magyar betegek számára?
A gyermekpszichiátriában még jelentősebb a kapacitáshiány, mint a felnőttben! Pedig ha a gyermek- és serdülőkori mentális betegségek megelőzése és ellátása hatékonyabban működne, akkor óriási terhektől mentesülne a felnőttellátás. Ehhez azonban világszerte szemléletváltásra van szükség.

Régebben világviszonylatban vezettük az öngyilkossági statisztikákat. Ez szerencsére már a múlté. Hogyan sikerült ezt megvalósítani, mi a teendő még, és mit teszünk az öngyilkosságok megelőzésére?
Magyarországon nagyon jelentősen csökkent az öngyilkosságok gyakorisága, és ez nagyon nagy részben az áldozatosan dolgozó pszichiátereknek, klinikai pszichológusoknak, szakdolgozóknak, lelki telefonsegély-szolgálatoknak köszönhető, tisztelet és köszönet illeti őket! Azonban nem dőlhetünk hátra, mert a listán még mindig élen állunk (Európában hol a második, hol a harmadik helyen). Nagyon fontos volna egy nemzeti lelki egészség program, és öngyilkosság-megelőző akcióterv, aminek egyik első lépése lehetne az egészségügyben dolgozók, másodikban a laikus közönség képzése a krízis felismerésére és a pszichológiai elsősegély nyújtásának képességére. A teljes interjú a portálon olvasható!

Legolvasottabb cikkeink