• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Parajelenség tapasztalható az egészségügyben

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Az igazi baj az, hogy a politika vélhetően leveszi a napirendről az egészségügyi bérek felzárkóztatását Kökény szerint.

Még javában zajlik a kormánypárt által beígért fővárosi szuper kórház helyszínéről szóló vita, máris újabb álvitával igyekeznek a nyilvánosság figyelmét elterelni a magyar egészségügy kríziséről. Az Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent az a törvénytervezet, amely az elégedett beteg utólagos háláját mentesíti a büntetőjogi következményektől. Tekintsünk most el attól a szemantikai vitától, hogy a gyógyulásért ebben a formában kifejezett köszönet jelenti-e egy következő vizit, szolgáltatás esetére bizonyos előnyök igénylését az ellátás bonyolult folyamatában. Az igazi baj az, hogy a politika vélhetően leveszi a napirendről az egészségügyi bérek felzárkóztatását – írja a Népszava – online, Vélemény rovatában dr. Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter.

Az igazi baj az, hogy a politika vélhetően leveszi a napirendről az egészségügyi bérek felzárkóztatását. Volt már ilyen összekacsintás az államszocializmus éveiben: nem növelték a jövedelmeket, de cserébe szemet hunytak a hálapénz burjánzása felett, jóllehet expressis verbis még soha nem szüntették meg a hálapénz említett formájának büntetőjogi fenyegetettségét. Ezzel a „liberalizálással" – a munkajogba csempészett kórházigazgatói engedélyre is rálicitálva – a kormány elintézettnek véli az egészségügy egyik legsúlyosabb problémájának megoldását. Jellemző képmutatás. Nincs pénz bérre, de legalizáljuk a torz érdekeltséget konzerváló hálapénzt.

Az, hogy erről a tervezett kormányzati lépésről a Rezidens Szövetség fogalmazta meg a legélesebb kritikát, talán nem véletlen. Ők ugyanis olyan egészségügyben akarják megkezdeni gyógyító tevékenységüket, ahol nem a szürke zónába tartozó paraszolvencia a legnagyobb rendező erő. Tisztességes bért akarnak, sőt tisztában vannak azzal is, hogy az egészségügyben kialakult szokásjog szerint ők legfeljebb 8-10 év múlva uralhatják a paraszolvencia elosztását. Nem akarnak ez idő alatt megszégyenítő fizetésekért dolgozni – húzza alá írásában a volt egészségügyi miniszter.

Szorítok a pályakezdő szakorvosoknak, hogy sikerüljön kivívniuk a hálapénztől mentes egészségügyet. Erre az esélyük azonban csekély – teszi hozzá dr. Kökény Mihály.