• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Parkinson-kórt okozhat az elterjedt oldószer

Lapszemle 2023.03.23 Forrás: Index
Parkinson-kórt okozhat az elterjedt oldószer

Évtizedekkel később okoz betegséget, de szinte senki sem tudja, hogy érintkezik a veszélyes anyaggal.

A triklór-etilén vagy TCE egy nem gyúlékony oldószer, jellegzetes szagú színtelen folyadék. Nagyon széles körben alkalmazott vegyszer: altatószerként használták a 30-as évektől a 70-es évekig, Afrikában még ma is. Az élelmiszeriparban növényi olajok előállításánál, kávé koffeinmentesítésében és ízesítőanyagok kivonására használják. Használják ruhatisztításra, alkatrészek zsírmentesítésére, rakétákban és hűtőberendezések töltőanyagaként. Bárki találkozhatott vele festékoldóként, ragasztókban, hibajavítóban, folteltávolítókban, bútortisztítóként vagy autóápoló kellékekben, írja az Index

1969-ben jelent meg az első kutatás, amely összefüggést talált a TCE és a Parkinson-kór között, azóta négy esettanulmány jelent meg, amelyek 8 személy kórtörténetét és oldószerrel való találkozásukat elemezték. Egy kisebb epidemológiai kutatás szerint az anyaggal való találkozás ötszörösére növelte a Parkinson kialakulásának veszélyét. A káros hatást állatkísérletek is megerősítették. Összességében azonban a triklór-etilénnel kapcsolatban széles körű használata ellenére kevés klinikai vizsgálat folyt. Ezek eredményeit gyűjtötte össze a Rochesteri Egyetem munkatársai és más idegkutatók részvételével összeállított, március közepén közölt tanulmány.

Az Európai Unió karcinogénként sorolta be és 2016-tól tiltja a triklór-etilént, amit csak iparban, ellenőrzött körülmények között lehet alkalmazni. A TCE használata a 70-es években volt a legelterjedtebb, csak az Egyesült Államokban 272 ezer tonnát állítottak elő belőle, a teljes lakosságra fejenként egy kiló jutott.

A kutatók rámutattak, hogy a TCE bőrön és belélegezve is veszélyes, jelen lehet épületekben, különösen olyan műszaki megoldásokban, mint a liftek, de a probléma a liftek közelében elhelyezkedő irodákat is érinti. Az anyag emellett a talajt és a vizet is szennyezi, és kimutatható az egykori üzemek helyére épülő új lakóépületekben.

A problémát súlyosbítja, hogy a vegyszer nemcsak Parkinson-kórt, de születési rendellenességeket, vese- és májrákot is okozhat. A tanulmány szerzői ezek miatt a TCE teljes körű betiltását és a szennyezett területek feltérképezését szorgalmazzák.

További részletek az Index cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink