• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patikaállamosítás: Keserű pirula

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A gyógyszerészek beintettek a patikákban való tulajdonrész-vásárlásnak.

Orbán Viktor tavaly nyáron egy patikában jelentette ki nyilvánosan, „Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek". A kormányfő azt már nem mondta, hogy azt ő akarja kiválasztani, hogy melyik gyógyszerészében. Most mindenesetre úgy tűnik, itt az újabb keserű pirula. Mert a szakma megbecsülése, meg a büdös multik kiüldözése közben úgy alakult, hogy a gyógyszerészek beintettek a patikákban való tulajdonrész-vásárlásnak. Anélkül meg ugye, viszonylag nehéz újraosztani a gyógyszerpiacot, s helyzetbe hozni a szakvégzettségű patikusokat, hogy azt ők maguk akarnák – írja a Népszava – online, Vélemény rovatában Bíró Marianna.

Persze ezt már 2010 őszén is tudni lehetett, hiszen ma Magyarországon relatíve kevés alkalmazott tudna önerőt felmutatni ahhoz, hogy kivásárolja a munkáltatóját az üzletből. Ennek ellenére két évig nézték tétlenül, hogyan közeledik a 2014-es határidő, amikorra minden patikában gyógyszerész végzettségű többségi tulajdonost írtak elő, s ami miatt a működő gyógyszertárak harmadát bezárás fenyegeti. Aztán a múlt héten bölcs vezetőink megtalálták az egyre sürgetőbb problémára az orvosságot.

A kormány úgy döntött, hogy ön Kedves Olvasó, igen, ön fog megvásárolni pár száz közforgalmú gyógyszertárat, de legalábbis közpénzből többségi tulajdont szerez magának az állam, hogy aztán – vélhetően némileg kevesebbért – továbbadhassa a kormánypártok valamelyik barátjának vagy rokonának, aki aztán majd igen jól jár egy utólagos szabályváltoztatással – folytatja jegyzetét a szerző. Az e témában kirendelt miniszteri biztos mindenkit megnyugtatott ugyanis: „szó sincs államosításról". Ezúttal tehát fizetnek ugyan a működésükben törvényi eszközökkel ellehetetlenített vállalkozóknak, s nem csak úgy elveszik, ami tetszik. Ráadásul a kormány nem akarja megtartani az adóforintokon megszerzett gyógyszertárakat: újrapályáztatja őket.

Magyarán ezúttal is jól bevált gyógyszerhez nyúlnak: előbb jogszabályi úton ellehetetlenítik a szabad piaci szereplők működését, aztán magukhoz ragadják a jogokat, amit szétosztanak, ezzel is lekötelezett hűbéreseik között, koncként. Az összetétel hatásos. A kockázatokról és mellékhatásokról viszont kérdezze meg gyógyszerészét – fejezi be írását a szerző.