• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Patikába járunk, háziorvoshoz nem

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Aggasztó felmérés igazolja a szűrővizsgálatok bővítésének szükségességét.

A tizennyolc év felettiek egyharmada dohányos, Budapesten a többi városhoz képest kimagaslóan sok alkohol fogy, az emberek egyharmada pedig, ha betegnek érzi magát, a családtagjaitól kér tanácsot, vagy a világhálón keres megoldást – olvasható a magyarhirlap.hu portálján.

Országos reprezentatív felmérés készült tavaly novemberben, amely szerint a magyar lakosság hetvenhat százaléka érzi úgy, többnyire egészségtudatosan él, de teljesen elégedettnek csak minden tizedik ember mondja magát. A megítélés igen szoros összefüggésben van az életkorral: az egytől tízig terjedő skálán – ahol minél magasabb pontszámot jelölt meg valaki, annál megfelelőbbnek gondolta saját egészségtudatosságát – a harminc év alattiak átlagosan kilenc pontot adtak maguknak, a hatvan felettiek pedig mindössze 5,5 pontot. A Pfizer Egészségtudatossági Index alapján aggasztó a magyarok hozzáállása a szűrővizsgálatokhoz: az elmúlt év során a felnőtt népesség negyvenkét százaléka nem vett részt ilyesmin, a fontosabb, alapvető vizsgálatokat pedig a harmaduk, negyedük még sosem végeztette el. Ismert, a napokban jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy ősztől minden eddiginél szélesebb körű vastagbélszűrési program indul. Az ok, hogy évente tízezer új vastagbél-daganatos embert regisztrálnak, akiknek körülbelül a fele nem éli túl a betegséget.

A szűrővizsgálatokon való részvétel tehát rendkívül fontos, ennek ellenére a lakosság nemhogy az ilyen típusú, az egyéb vizsgálatokon sem sűrűn vesz részt: a felmérés szerint a megkérdezettek nyolcvannyolc százaléka nem adat be magának védőoltást, ötvenkét százalék nem járt még állapotfelmérést készíttetni a háziorvosánál, huszonhat százalék pedig betegség esetén sem veszi igénybe a hozzá tartozó praxisszolgáltatásokat. Az egészséggel kapcsolatos tevékenységek közül a leggyakrabban a gyógyszertár-látogatást jelölték meg a válaszadók. Szintén aggasztó, hogy csupán a felnőtt népesség kétharmada fordul azonnal orvoshoz, ha betegnek érzi magát, egyharmada előbb más forrásból tájékozódik, családtagoktól, barátoktól, ismerősöktől, de minden második ember az interneten is utána néz a tüneteinek.

Legolvasottabb cikkeink