• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patikus-klientúrát építget a kormány

Lapszemle Forrás: Népszava

Alkotmányellenes, ha rendelkezés írja elő bármilyen magántulajdon kötelező átadását.

Az Orbán-kormány ismét egy szűk lobbi érdekét helyezi előtérbe egy egész ágazatéval szemben, amikor meg akarja változtatni a hazai patikák tulajdonosi szerkezetét. Ez a lépés indokolatlan, a betegek és a patikusok zöme számára egyaránt előnytelen lenne - nyilatkozta a Népszavának Tukacs István. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja ezt annak kapcsán mondta el, hogy a kormányzat rendeletet szándékozik alkotni, amely előírná, hogy 2014-ig minden magyarországi patikában többségi tulajdonosokká kell válniuk az ott dolgozó gyógyszerészeknek.

A szocialista politikus szerint alkotmányellenes, és egyéb törvényességi aggályokat vet fel, ha rendelkezés írja elő bármilyen magántulajdon kötelező átadását. Az ilyen esetekben ugyanis a tulajdonhoz fűződő jog megsértéséről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a patikák tulajdonviszonyainak erőszakos átalakítása patikabezárásokhoz, és a gyógyszerellátás akadozásához vezetne.

Egy a lap által megkérdezett családi vállalkozás vezetője elmondta: a família éveken át dolgozott azért, hogy kibővítse patikahálózatát. Így ma már kilenc gyógyszertár van a birtokukban. A családban azonban csak hárman gyógyszerészek, így hat patikának az 51 százalékos tulajdonrészét át kell majd adnia az üzletekben dolgozó gyógyszerészeknek. Ez pedig azt jelenti, hogy elvész a családi vagyon nagy része: vagy azért, mert idegen kézbe kerül az üzletrész, vagy azért, mert ha az ott dolgozó gyógyszerész nem veszi meg a többségi tulajdont, akkor be kell zárni a boltot. A gyógyszertári dolgozóknak nincs pénzük arra, hogy üzletrészt vegyenek. Banki hitelhez pedig nem jutnak hozzá, miután a patika-üzletág nem eléggé jövedelmező. Aki teheti, ezért is üzemeltet egyszerre több gyógyszertárat, mert akkor a könyvelési, az árubeszerzési és egyéb költségek könnyebben kigazdálkodhatóak.

A vállalkozó hozzátette: patikusai azért sem kívánják megvenni az üzletek többségi tulajdoni hányadát, mert ízléstelennek tartanák, hogy annak a családnak vegyék el a vagyonát, amelyik kenyeret adott nekik. A cégvezető megjegyezte: ezt a törvényt lehet, hogy külföldi patikalánc-tulajdonosok ellen alkotja meg a kormányzat, de a hazai vállalkozásokat ugyanúgy tönkreteszi, mint a külhoni befektetőket. Így több száz patika bezárására lehet számítani.

Emellett - tette hozzá - a magántulajdont attól függetlenül tiszteletben kellene tartania a kormányzatnak, hogy az külföldi-e vagy magyar. A patikatulajdonos arról is beszélt, hogy a szakma idehaza minden jogi fórumon megpróbálja megakadályozni a jogszabály megszületését, és szükség esetén az Európai Unióhoz fordulnak a patikusok kifosztásának megakadályozása érdekében.

Szakmai becslések szerint a patikák 16 milliárd forintos lejárt tartozásállományt görgetnek maguk előtt. Emellett legalább 40 milliárd forint hitelre lenne szükségük a gyógyszerészeknek ahhoz, hogy a törvényi kötelezettségüknek eleget téve üzletrészeket szerezzenek.