• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Példátlan támogatás, ami a nővérek mozgalmát kíséri

Lapszemle Forrás: ATV

Következő akciójuk a május 12-ei, egész ágazatot megmozdító tüntetés lesz.

„Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatai szerint évente 1000 orvos és 5-600 ápoló hagyja el az országot, de ebben nincs benne a pályaelhagyók tömege. Ma 54-56 ezer ápoló dolgozik a közegészségügyben, és becslések szerint 25-26 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből. Az ápolóhiány az orvoshiánynál is nagyobb gond, miközben ebben a hivatásban óriási az egymásrautaltság" – fejtette ki a Heteknek Kiss László kórházi szakápoló, a FESZ elnöke, amely kezdettől csatlakozott a nővérmozgalomhoz. A cikket az ATV Online idézte.

Az ápolóhiány Európa-szerte probléma, az internet tele van álláshirdetésekkel, külföldön a hazai, minimálbér-közeli fizetések öt- vagy akár tízszeresét is megadják.

A magyar ápolók és orvosok átlagéletkora magas, utánpótlásuk nincs, és iszonyú a leterheltségük, mivel hiányzó kollégáik munkáját is ők látják el. Kiss szerint nem lehet tovább húzni a forráskivonásokkal sújtott ágazat rendbetételét, az alapszolgáltatások és bérek tisztázását. A FESZ legalább 100 százalékos általános béremelést tartana szükségesnek, fokozatosan megvalósítva 2016-ig, és akkor a munkakörülményekről nem is beszéltek.

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján Zombor Gábor szakállamtitkár az újabb minisztériumi javaslatcsomag kapcsán azt ígérte, hogy július 1-jétől várhatóan feloldják az alapbérek befagyasztását, továbbá egyeztetések kezdődnek a bérfeszültségek oldására is, jövőre pedig a nővérek bérezésére is kiegészítést ad a kormány – csak még nem látni, miből.

„A betegellátás az egész világon egyre nagyobb anyagi ráfordítást igényel. Magyarországon a forráskivonások miatt folyamatosan romlik az egészségügyi ellátás helyzete. Az orvosok és szakdolgozók elvándorlása megállíthatatlannak tűnik, ezt a paraszolvencia legalizálása nem tudja megállítani" – írta a Heteknek az egyik vidéki kórház belgyógyász főorvosa.

Szerinte a kaotikus viszonyokat jellemzi, hogy az ellátásért vagy a várólista kikerüléséért előre elfogadott vagy elkért pénz elvileg még mindig bűncselekmény – de tényleg csak elvileg. Elterjedőben van ugyanis országszerte, hogy bizonyos – a betegek számára eddig ingyenes – ellátásokért a kórházak pénzt kérnek.

Például vastagbéltükrözés altatásban történő elvégzéséért egyes intézmények 10-15 ezer forintot kérnek. A várólista kikerülésére is van lehetőség. CT- vagy MR-vizsgálat állami finanszírozással két-három hónap várakozással járhat, de 1-2 héten belül elvégzik, ha a vizsgálat díját a páciens kifizeti. Ilyenkor, ha az orvos kér pénzt, az bűncselekmény, ha a kórház, az nem... A teljes összefoglaló