• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénz alanyi jogon: megoldás vagy sem?

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu - delmagyar.hu

Éretlen és alkalmatlan a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete?

A hétvégén bemutatott, szociológusok által készített, Surányi György volt jegybankelnök által is támogatott, LÉT „koncepcióról" kérdezett közgazdászokat a magyarhirlap.hu portálja.  Szerintük a LÉT, amely azt javasolja, hogy mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem, nem old meg semmit, csak komplex társadalmi problémaként lehet a szociális problémát orvosló felvetést kezelni.

Közgazdasági szempontból, legalábbis a rendelkezésre álló információk szerint, lehetetlen elemezni ezt az ellátási formát – emelték ki a szakemberek, akik szerint a konstrukció ma még gazdasági és társadalmi szempontból is „éretlen és alkalmatlan". Számítások szerint a LÉT költségvetési oldalról az éves GDP 20%-ára, több mint hatezermilliárd forintra rúgna, amely megrengetné az államháztartást.

A tanulmány bemutatóján Surányi György korábbi jegybankelnök is a koncepció mellett foglalt állást. Szerinte érdemes továbbgondolni az ötletet, és meg lehetne próbálni a bevezetését. Az alapjövedelem bevezetése megállítaná a magyar társadalom széthullását, és történelmi fordulatot eredményezne a társadalmi integrációban. Az MNB korábbi vezetője legalább harmincezer forint különbséget hagyna a minimálbérhez képest. Bánfalvi István szociálpolitikus, a szakértői munkacsoport vezetője szerint az alapjövedelem bevezetésével együtt az adórendszert is át kellene alakítani - idézi a lap.

- Az ötletre már most sokan mondják, van benne valami. Minden olyan kezdeményezés, amely a piaci mozgásokat ösztönözni tudja, fontos az egész gazdaságnak, így az általunk képviselt vállalkozásoknak is – nyilatkozta a Feltétel Nélküli Alapjövedelemről (FNA) Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára a témával szintén foglalkozó Délmagyarország Napilapnak.

Komoly előnye lehet ennek a konstrukciónak a drága, körülményes, nehézkes és sokszor rosszul célzó, rászorultságot tesztelő segélyezési rendszer lényeges visszaszorulása. A hátrány a szegénységi csapda, azaz a munkára való ellenösztönzöttség az érdekelt társadalmi csoportokban. Ezt úgy lehetne kivédeni, hogy a munkabérnek érezhetően magasabbnak kellene lennie, mint az alapjövedelemnek - mondta el Katona Péter szociológus, az SZTE szociológiai tanszékének adjunktusa.