• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénz jött a kasszasöprésből

Lapszemle Forrás: baon.hu

Bács-Kiskunban a legtöbb pénzt, 65 millió forintot a kecskeméti megyei kórház kapta a „kasszasöprés" során.

A legkevesebbet, összesen 2500 forintot az orgoványi önkormányzat. Országosan 3,2 milliárd forintot osztott szét a kormány december végén az úgynevezett kasszasöprés során az egészségügyi intézmények, szolgáltatók között. Összesen 344 szolgáltató kapott a pénzből. Az összegek nagyon változóak, pár ezer és pár milliós tételek mellett több tízmillió forintos kompenzációk is szerepelnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által közzétett listán – írja a baon.hu portálja.

A kasszamaradvány fele, 1,6 milliárd forint a járóbeteg szakrendelőknek ment elmaradt bevételeik utólagos kompenzálására. A finanszírozási szabályok szerint ugyanis havonta csak egy bizonyos, előre meghatározott kvóta után kapják meg a kezelésekért járó díjat a szolgáltatók, az efölött ellátott esetek egy részéért vagy csökkentett értékű térítést vagy semmit nem fizettek a közkasszából az ellátóknak.

Több mint 770 milliós kompenzációhoz jutottak azok az onkológiai kezelőhelyek, amelyeknek év közben jóval kevesebb CT- és MR-vizsgálatot fizetett ki az egészségbiztosító, mint ahány elvégzésére szükség volt. Az OEP tájékoztatása szerint pedig 786,5 millió forint kifizetése annak az 1300 beteg ellátásának előfinanszírozását szolgálja, akik legrégebben várnak csípő- és térdprotézis műtétre, azzal a feltétellel, hogy az egyes intézmények esetében ellátandó ezen betegek száma az átlagos, éves ellátási eset 25 százalékát nem haladhatja meg.

Megyénkben 17 szolgáltató részesült a kasszasöprési pénzből. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház például 8,8 millió forintot kapott a járóbeteg ellátás bevételének korrekciójára, 12,7 milliót pedig a csípő- és térdprotézis várólista csökkentésére. A legnagyobb összeg, 65 millió forint Bács-Kiskunban a kecskeméti megyei kórháznak jutott. 51 millió forintban azért részesültek, mert közel 30%-kal több járóbeteget láttak el, mint amennyire a kvótájuk szólt. Közel 14 milliót pedig az onkológiai célzatú CT/MR-vizsgálatok finanszírozási korrekciója címén kaptak. Hegedűs Iván, a kecskeméti intézmény gazdasági igazgatója úgy nyilatkozott: a pénz már megérkezett a számlájukra, mint kiemelte: minden plusztámogatás rendkívül sokat jelent kórházunk számára. 2013 nagyon nehéz év volt, így ennek a kompenzációnak különösen örülünk. A járóbeteg ellátás kapcsán kiemelném, hogy jóval túlteljesítettük a teljesítményvolumen-korlátot.

Több más kórháznak, szolgáltatónak jóval kisebb összeg szerepel a rubrikájában. Például a Bajai Szent Rókus Kórháznak összesen 4,3 millió, a kiskunmajsai kistérségi járóbeteg-szakellátó központnak 650 ezer, a kunszentmiklósi egészségügyi központnak 365 ezer forintot irányoztak elő. A kerekegyházi önkormányzat is részesült a kasszasöprésből, igaz, csak 19 ezer forinttal, míg a megyében a legalacsonyabb kompenzációt az orgoványi önkormányzat kapta: 2500 forintot. Dr. Lóczi Boglárka orgoványi polgármester elmondta: a vérvételi laboratórium működéséhez szükséges eszközök – vérvételi tű, kémcső – beszerzésére fordítják a nagynak nem mondható kompenzációt. Mint azt dr. Lóczi Boglárka megjegyezte, a pénzt még nem tudják elkölteni, az hozzájuk még nem érkezett meg.