• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Pénz van, rákszűrés még nincs

Lapszemle 2018.08.06
Pénz van, rákszűrés még nincs

A szakma egyelőre nem tudja, mikor kezdődhetnek a tervezett vizsgálatok, pedig ezzel életeket menthetnének.

Hiába telnek a hónapok, továbbra sincs semmi információ arról, hogy mikor veszi kezdetét az országos vastagbélrákszűrő program, amire 6,57 milliárd forintos EU-s támogatást kapott hazánk, és a tervek szerint már tavaly ősszel elindult volna. Aztán az idei év első negyedévére ígérték, de továbbra sincs változás - írta a vasárnapihírek.hu.

Egy neve elhallgatását kérő onkológus a lapnak megerősítette: a korábbi sajtóvisszhang ellenére továbbra sem tudni semmit a szűrőprogramról. Pusztán kósza híreket hallanak, hogy idén nyáron bevezetik, ám ezzel kapcsolatban egyelőre semmiféle konkrétum nem került nyilvánosságra. Pedig a szűrőprogram lebonyolításához legalább egy év kell.

A jövőben egyszer csak elinduló vastagbélrákszűrés esetében is felmerül a kérdés, hogy vajon a lakosság hajlandó lesz-e részt venni a vizsgálatokon. Ezzel kapcsolatban az onkológus elárulta, hogy manapság bódításban végzik a kolonoszkópiás (vastagbél-tükrözéses) vizsgálatot, így a betegek nem emlékeznek a kellemetlenségekre, a fájdalomtól sem kell tartani. Nem kell tehát bedőlni a rémhíreknek, nem kínozzák meg a pácienseket a szakemberek.

Kár lenne, ha vissza kellene adni az EU-s támogatást – erről Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke beszélt lapunknak. Egyelőre ő sem tudja, hogy előrelépés lenne a szűrőprogram ügyében, emlegetik ugyan, hogy idén elindul, de szerinte ezt már több alkalommal is mondták és már augusztus van.

„Évek óta húzódik a történet, pedig nagyon fontos lenne, hogy végre elinduljon a vastagbélrákszűrés, hiszen sokkal egyszerűbbé tenné a diagnosztizálást. Ez ugyanis egy többlépcsős folyamat, ha valakinek vért találnak a székletében, akkor küldik tovább csak kolonoszkópiára (vastagbéltükrözésre). Így nem kell rögtön erre a vizsgálatra menni azoknak, akiknek egyébként nincs tünetük, és emiatt valószínűleg amúgy sem mennének el. Viszont kiszűrhetőek azok, akiknek tényleg indokolt a komolyabb vizsgálat elvégzése. Ehhez persze szükség van megfelelő laborháttérre, infrastruktúrára, szakszemélyzetre” – fejti ki Rozványi Balázs.

Hangsúlyozta azt is: a szűrés nem elég, a betegeknek biztosítani kell a gyors és megfelelő ellátást, hogy meggyógyulhassanak a kiszűrt emberek.

A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától szerette volna megtudni, hogy mikor indul el a szűrőprogram, mi az oka a csúszásnak, és hogyan tervezik átalakítani az onkológiai ellátást, hogy a szűrés után gyorsabban ellátáshoz juthassanak a betegek. A minisztérium megkeresésükre egyelőre annyit közölt: a témában csak később áll módjukban tájékoztatást adni. Így az sem derült még ki, elképzelhető-e, hogy a késés miatt vissza kell-e fizetni az EU-s támogatást.

Legolvasottabb cikkeink