• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénzt követelt az orvos a sürgősségi császárért

Lapszemle Forrás: 168 Óra Online

Etikai eljárás indult egy szülész-nőgyógyász főorvos ellen, mert pénzt követelt egy sürgősségi császárral műtött kismamától.

Szinte példátlan, hogy a kollégák ne összezárjanak, hanem fellépjenek egy ilyen esettel kapcsolatban. De egyre több jele van, hogy maguktól az orvosoktól indulhat a mindenkinek megalázó hálapénzes rendszer felszámolása - írja a 168ora.hu.

Egy kétségbeesett kismama a Másállapotot a szülészetben Facebook-csoportban osztotta meg megalázó történetét egy olyan orvosról, aki valósággal zaklatta a szülés után, hogy fizessen. Az éppen a műtőből kitolt asszonytól 160 ezer forintot akart, mondván: ennyibe kerül neki a műtő és az orvosok költsége. (Állami kórházról van szó.) A harmadik gyerekét világra hozó anyuka a közösségi portálon nyilvánosságra hozott történetével lázadt fel a mind inkább utált gyakorlattal szemben.

„Pár hete a SOTE II. számú Klinikáján született a kislányunk sürgősségi császárral, az ügyeletes főorvos és egy rezidens doktornő műtött. A fogadott orvosom sajnos síelni volt azon a héten, akit nagyon bántotta is a lelkiismerete, hogy nem volt mellettem. A lényeg: este műtöttek, reggel az őrzőben éppen az ágy szélére másztam ki, amikor megjelent a főorvos. A szokásos sablonkérdések után rátért a lényegre: az anyagiakat majd a varratszedésnél rendezzük. Neki ugyanis van egy költsége, nála ugyanis úgy szokás, hogy a műtőben jelen lévő csapatot ő fizeti ki, és a műtőnek is van egy bérleti díja"– kezdi történetét az anyuka. ,,Hát, hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, csak annyit mondtam neki, hogy nekem van fogadott orvosom és vele megbeszélem a dolgokat. Erre csak annyi volt a válasza, hogy holnap is megkeres, és elmondja a varratszedést és az anyagi részleteket. Másnap jött és közölte: a varratszedéskor, vagy távozáskor szeretné, ha rendeznénk az anyagiakat, ami a magánrendelési vizitdíjnak a tízszerese, 160 ezer forint. Ja, és a műtőben utánam következő anyukával, akit szintén ő műtött (lepényleválás volt), ugyanezt eljátszotta, ráadásul utolsó nap még meg is alázta a szobatársai előtt."

Az ügy pillanatok alatt eljutott az intézmény vezetéséhez. A Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, dr. Ács Nándor azonnal etikai vizsgálatot kezdeményezett. Megkeresésünkre egyelőre csak annyit mondott: a vizsgálatnak kell tisztáznia a helyzetet.

A klinika lépése tekinthető áttörésnek is, hiszen szinte példátlan, hogy a kollégák ne összezárjanak, hanem fellépjenek egy ilyen – egyelőre a páciens oldaláról megismerve – felháborító és etikátlan esettel kapcsolatban. Egyébként ugyanennek a főorvosnak a praxisából tudomásunkra jutott egy másik eset is. Az asszonynak a 16. terhességi héten genetikai rendellenesség miatt kellett megszakítani a terhességét. A történet folytatását itt olvashatja.