• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Percunamit hozhat a munkahelyi alkalmassági vizsgálat eltörlése

Lapszemle MA 06:07 Forrás: nepszava.hu
Percunamit hozhat a munkahelyi alkalmassági vizsgálat eltörlése

Egy-egy vitás esetben a munkavállaló és a munkaadó közötti tisztázatlanság polgári kártérítési perek sokaságát okozzák majd.

Továbbra sem elégedettek a munkavállalói érdekvédelmek azzal a törvénytervezettel, amely az alkalmazottak esetében szeptember 1-től megszüntetné az általánosan kötelező orvosi vizsgálatot - írta a népszava.hu.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke jelezte, hogy nem változott véleményük, s fenntartják a hónapokkal ezelőtti álláspontjukat: a munkáltatók felmentését a kötelező alkalmassági vizsgálat elvégeztetése alól a munkavállalói jogok durva megsértésének, visszalépésnek és nem utolsó sorban életveszélyesnek tartják. Az egyeztetésre hivatott Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) munkavállalói és munkáltatói oldala is több módosító javaslattal próbálta jobbítani a tervezetet, ám szerintük csak az derült ki, hogy a kormány változtatás nélkül készül szeptember elsején bevezetni az új rendszert.

A kötelező orvosi vizsgálatok elmaradásával egyes dolgozók egészen lehetetlen helyzetbe kerülnek. Elvész ugyanis annak a lehetősége, hogy bizonyítsák – s ezért akár komoly kártérítésre legyenek jogosultak –, hogy munkahelyi ártalmaktól betegedtek meg, vagy romlott meg tartósan az egészségügyi állapotuk. Egy ilyen helyzet igazolásának lehetősége lényegébe nullára csökken – hangsúlyozták. „Bárki, aki részt vett ennek a módosítónak az előkészítésében menjen be egy hazai üzembe és nézze meg milyen állapotban lévő embereket lát. Ha megteszi, biztos, hogy újraértékeli ezt az egészet” – tette hozzá egyik megszólalónk.

A jelek szerint ez azon ügyek egyike, ahol a munkaadói és munkavállalói oldal csaknem teljesen egy véleményen van, igaz más-más indokok miatt. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a laphoz eljuttatott véleménye szerint a módosítás ebben a formában károkat okozhat. Egy-egy vitás esetben a munkavállaló és a munkaadó közötti tisztázatlanság polgári kártérítési pereket, az orvosi vizsgálatok elmaradása bizonyítási ügyek sokaságát okozzák. Ezek pedig biztosan felesleges költségeket jelentenek a munkáltatók számára. További érvek a teljes cikkben