• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pesten forog az Isteni műszak

Lapszemle Forrás: Népszava

Isteni műszak címmel forgatja első nagyjátékfilmjét Bodzsár Márk.

Az alkotó végigment a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv fejlesztési folyamatán, majd pályázatára 206 millió forintot nyert a megvalósításra. A fiktív történet főhőse fiatal orvostanhallgató, aki a délszláv háborúból menekült Magyarországra, beállt a mentők közé, s a békében szemben találja magát a halál biznisszel – írja a Népszava – online.

A robbanószer robbant, az ajtó kidőlt, de lángok nem csaptak ki, viszont irtózatos porfelhő támadt a kihalt épületben. A Szabolcs utcai bezárt kórház épületei között a próbarobbantás tanulságait latolgatja a filmstáb, egy emelettel feljebb készülnek az éles fölvételre. Bodzsár Márk saját forgatókönyve alapján forgatja Isteni műszak című első játékfilmjét. A jelenet színhelye Szarajevó, itt hívja menyasszonyát Budapestről a film főhőse, Milán.

Az Isteni műszak egyike a legelső filmeknek, amelyek a Magyar Nemzeti Filmalap pályázatán nyert támogatásból készülnek. A forgatókönyv eredeti változatában, amivel még a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMKA) pályázott támogatásra a rendező, ez a jelenet nem is létezett. A szarajevói helyszín, a menyasszony helyzetét is megmutató szituáció képi megelevenítése már a Filmalapnál fejlesztett végső változatba került be. Ezt Bodzsár István producertől tudtuk meg, aki elmondta, a film az MMKA pályázattal indult, készült egy 16 perces pilotnak nevezett epizód, de közben átalakult a filmtámogatási rendszer.

Bodzsár Márk már azzal az első változattal felhívta magára a szakemberek figyelmét, tervével elnyerte Berlinben a három hónapos Nipkow-ösztöndíjat, melynek során csiszolta a forgatókönyvet. Fél évig tartott a forgatókönyv átdolgozása, amelyben az elsőt még két hasonlóan kiveséző, részletekbe menő elemzés követte. A szakemberek arra biztatták a rendezőt, ne a pénzre gondoljon, azt írja meg, amit a vásznon látni szeretne. A könyv végső változatára a gyártási pályázaton az Isteni műszak - a fejlesztésre megítélt pénzzel együtt - összesen 206 millió 500 ezer forint támogatást kapott a Filmalaptól - írja a lap, amely beszámol arról is, hogy a film szlogenje igen sokat sejtető.

Bodzsár Márk rendező elmondta, a történet 1992-ben játszódik, alapvetően bűnügy. Két halállal üzletelő mentőről szól, akik összejátszanak egy temetkezési vállalkozóval, s betegeket segítenek át a túlvilágra. Aszerint válogatnak, hogy orvosi szempontból melyik betegnek mennyi esélye van az életre. A halottas bűnügybe belekeveredik egy háborús menekült fiú, aki '92-ben Jugoszláviából szökik át Magyarországra. A félig horvát, félig magyar fiú, Milán sorsán keresztül ismerjük meg a halottas bizniszt.

A mentők halál-bizniszéről a rendező egy Lengyelországból származó hírben olvasott, s a jól jövedelmező eutanáziát gyakorló mentők sztorijában meglátta egy fekete komédia lehetőségét. A végső változatban már két országban játszódó történetté fejlődött, amely háborús jelenettel indul. A forgatókönyv sikeres fejlesztéséről a rendező azt mondja, a fejlesztői csapat hangsúlyosan arra biztatta, dúsítsa, tegye összetettebbé a történetet, ne a költségvetési következményekre gondoljon. És bár ez első film, bátorították, legyen nagyobb szabású vállalkozás, mint az eredeti elképzelés volt.

Körülbelül félidejénél tart a forgatás, karácsony előtt fejeződik be, s következik a féléves utómunka. Az Isteni műszak a tervek szerint jövő májusra készül el, őszre tervezik a bemutatót.