• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Petíciót indítottak a Semmelweis külföldi orvostanhallgatói

Lapszemle Frissítve 2020.05.30 Forrás: hvg.hu
Petíciót indítottak a Semmelweis külföldi orvostanhallgatói

Az SE külföldi orvostanhallgatói azt szeretnék, hogy a járvány végéig továbbra engedélyezzék nekik az internetes vizsgákat.

Állításuk szerint a koronavírus-járvány ellenére Budapesten kell teljesíteniük a gyakorlati vizsgákat a Semmelweis Egyetem külföldi orvostanhallgatóinak, akiket márciusban még arra buzdított az intézmény, hogy utazzanak haza. Az egyetem ezt cáfolja: szerintük minden kérést rugalmasan kezelnek, ezért hosszabbították meg a vizsgaidőszakot, és méltányossági kérelmet is elfogadnak. Akinek erre szüksége van, kollégiumi elhelyezést is biztosítanak, valamint ingyen végeznek rajtuk PCR-tesztet - írja a hvg.hu.

Internetes petíciót indítottak a Semmelweis Egyetem külföldi orvostanhallgatói, hogy a járványügyi helyzet javulásáig továbbra engedélyezzék számukra az internetes vizsgákat. A felhívást az oldal szerint már több mint 1200-an írták alá, de hogy ők az egyetem hallgatói-e, az a honlapról nem derül ki.

A petíció elindítói a hvg.hu-nak elmondták: a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése után a Semmelweis Egyetem mind a külföldi, mind a vidéki hallgatóit arra buzdította, hogy utazzanak haza. Most viszont a vizsgák miatt annak ellenére vissza kell jönniük Budapestre, hogy nincsenek elérhető repülőjáratok és saját országuk sem ajánlja a külföldre utazást. Állításuk szerint a rektor csak abban az esetben engedélyezi az online oktatást, ha Magyarországon vannak hatósági házi karanténban, külföldi tartózkodás esetén nem.

Tényleg az a legjobb módja egy világjárvány közepén az erőforrások kihasználásának, ha az egészségügyi dolgozókat karanténba helyezik ahelyett, hogy a helyi kórházakban segítenének?” – írta egyikük a lapunknak.

Az internetes petícióban a külföldi diákok arra kérték az egyetem vezetőségét: amíg nem tudnak visszajönni Budapestre, tegyék lehetővé, hogy a vizsgaidőszak végéig továbbra is interneten vizsgázhassanak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel a kollégiumok a kormányrendelet szerint zárva maradnak, a hagyományos vizsgázás a vidéken élő diákok számára is nagyon nehéz. „Sok hallgató idős hozzátartozójával lakik egy háztartásban, és ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy egy kórházi látogatás után esetlegesen saját rokonaikat fertőzik meg” – érveltek.

...

A Semmelweis Egyetem a hvg.hu-nak küldött válaszában megerősítette, hogy május 19-től minden olyan évfolyamának hallgatói számára, ahol van gyakorlat, több lépcsőben megszűnt az intézménylátogatási tilalom. Jelezték ugyanakkor, hogy rugalmasan állnak a hallgatói kérésekhez, és méltányossági kérelmet is be lehet nyújtani. Mint írták, az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás és gyakorlati vizsgák nélkül. Ezért az egyetem a többi között meghosszabbította a gyakorlat teljesítésének és a gyakorlati vizsgák zárásának lehetőségét. Az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók esetében támogatták az önkéntes munkára való jelentkezést is, ami részben vagy egészben lehetőséget adott a kimaradó gyakorlatok pótlására.

Ugyanakkor az egyetem vezetése az elmúlt időszakban tartott online hallgatói fórumokon többször egyértelművé tette, hogy a kurrikulumot teljesíteni kell a diplomához, a szemeszter elvégzéséhez, a gyakorlatok és az azokhoz tartozó vizsgák teljesítése nélkül nem zárható le a félév, és ezek pótlására az intézménylátogatási tilalom megszűnése után kerül sor” – írták.

Az egyetem intézetei az időbeosztásánál azt is figyelembe veszik, ha valakinek a vizsga napjának reggelén kell Budapestre utaznia vidékről. A külföldi hallgatók számára pedig biztosították az országba való belépéshez szükséges igazolást. A magasabb kockázati csoportba tartozó hallgatók csak egy vagy két negatív PCR eredmény után léphetnek be az egyetem területére, számukra térítésmentesen elvégzi az egyetem a tesztet.

A kollégiumi elhelyezés egyedi elbírálás alapján szintén engedélyezhető.

Azok méltányossági kérelmét, akik mindezekkel együtt sem tudnak részt venni a személyes jelenlétet igénylő vizsgákon vagy gyakorlatokon, ígéretük szerint minden esetben alapos mérlegelés, az egyedi szempontok figyelembevétele után bírálják el.

A Semmelweis Egyetem tájékoztatás szerint május 25-ig nagyjából 200 méltányossági kérelem érkezett hozzájuk, jellemzően az alsóbb évfolyamok hallgatóitól.

Jelezték azt is, hogy eddig minden – helyes e-mail-címre küldött – kérelmet egy munkanapon belül megválaszoltak.

Legolvasottabb cikkeink