• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pizzafutár a betegágynál: extrém esetek a kórházban

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A TASZ 64 intézmény szülészetét és gyermekosztályát kérdezte meg a látogatási protokollról, hogy képet kapjon a házirendekről.

Kiderült: meglehetősen nagyok az eltérések az intézmények látogatási előírásaiban. Jellemző probléma a kórházakban, hogy a látogatók egy része nincs tekintettel más betegekre: zavarják a pihenésüket, és olykor a személyzettel szemben is agresszíven lépnek fel. A látogatási rendet a kórházak maguk alakíthatják ki.
Az 1997-es egészségügyi törvény határozza meg a betegek jogait, de egyben kötelességeit is – nyilatkozta a szoljon.hu portáljának Maroska Anikó, a szolnoki Hetényi Géza kórház ápolási igazgatója.

Megyénk legnagyobb egészségügyi intézményében bizony előfordulnak súrlódások a hozzátartozók miatt. Természetesen külön odafigyelünk rá, hogy megfelelőképpen biztosítsuk a kapcsolattartás lehetőségét, de sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy visszaélnek vele. A hozzátartozóknak sok esetben tanulni kell még a látogatás kultúráját, épp a betegek érdekében. Hiszen, aki kórházban van, annak nagyon sok pihenésre lenne szüksége, s előfordul, hogy épp saját családtagjai nincsenek erre tekintettel. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy kórteremben több beteg is fekszik, s a többieket is zavarják azok a látogatók, akik nem tartják be az alapvető szabályokat. Pedig természetes, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a látogatóknak türelmesnek kell lenniük. Ilyen például, ha az osztályon egy betegen beavatkozást végeznek, ebben az esetben kívülálló nem lehet a közelben, a vizit szintén kivételt képez, valamint előfordulhat rosszullét vagy valamilyen kezelés. Ezekben az esetekben szintén várakozni kell – tette hozzá Maroska Anikó.

Egy ilyen nagy intézményben gyakran előfordulnak extrém esetek is, nem ritka, hogy a sürgősségire érkező pácienst tucatnyian kísérik, s adott esetben magát az ellátást is akadályozzák. Sőt, mind gyakrabban lehet akár pizzafutárral is találkozni a kórházi folyosókon, aki valamelyik éhes hozzátartozó vacsoráját szállítja. Józan ésszel végiggondolva nyilvánvaló, hogy az illatozó pizza sem a kórtermekbe való, hiszen irritálhatja a többi beteget. Ez azonban csak apróság, a nagyobb baj az, mikor a kórházi dolgozók munkájának ellátását gátolják – tette hozzá az ápolási igazgató.