• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ellátás nélkül nem maradhatnak a gondozottak

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Négy kunsági településen mondja fel a szerződést a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szociális Központja.

A gondozottak kétségbe estek. Sem ők, sem a gondozók nem tudják, mi lesz velük. Az elmúlt napokban előbb a hírekből, majd egy kézhez kapott írásos tájékoztatóból értesültek a karcagi, kenderesi, kisújszállási, kunmadarasi idősek, hogy a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szociális Központja felmondja a velük kötött házi segítségnyújtás ellátás igénybe vételére szóló szerződést. Kerestük az illetékes debreceni vezetőt, de lapzártánkig nem sikerült elérnünk – olvasható a szoljon.hu portálján.

A Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szociális Központja négy kunsági településen lapunk adatai alapján 100–130 gondozónőt foglalkoztatott, akik 6–800 idős emberhez jártak. Az ebédet is legalább ennyien kapják.

Pontos adatokat nem tudunk, mivel a helyi vezetők nem nyilatkozhattak, a térség vezetőjét pedig nem sikerült elérnünk – írja a portál.

Kenderesen a legösszetettebb talán a helyzet, hiszen az önkormányzat 2012. január 1-jével a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szolgáltató Központtal kötött megállapodást a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az Idősek Klubja Nappali Ellátás, a tanyagondnoki szolgálat, a gyermekjóléti szolgálat és a családgondozás ellátására. Információnk szerint 31 gondozónő volt, akik 253 gondozottat láttak el. Úgy tudjuk, amint értesítették őket arról, hogy augusztusi fizetésüket már nem kapják meg, többen beadták felmondásukat. Vannak, akik kitartanak, s azóta ingyen kijárnak gondozottjaikhoz. Két gondozónővel beszéltünk, akik elmondták, ingyen is kijárnak, nem akarják magukra hagyni az idős embereket.

A kialakult helyzetre való tekintettel soron kívüli önkormányzati ülés összehívását kezdeményezem, ahol áttekintjük a kenderesi és bánhalmai több mint 250 gondozottat érintő kérdéseket és az intézményben folyó többi feladatot is – mondta Pádár Lászlóné polgármester, aki hozzátette azt is: az önkormányzat a Baptista Szeretetszolgálat által eddig végzett feladatot központi, állami segítség nélkül nem fogja tudni megoldani, finanszírozni.

A probléma a szociális étkeztetésben részt vevő karcagi, kisújszállási, kenderesi vállalkozókat is érinti, többekkel beszéltünk, van, akinek egy–két havi kifizetetlen étkeztetési számlája van, s van, aki már megkapta a júliusi pénzét. Többen azt mondták, augusztus végéig becsületből biztosítják az ebédet az időseknek, aztán nem tudják hogyan tovább.