• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Plazmaterápia: a Covid-sikersztori, ami valójában nem az

Lapszemle 2022.02.22 Forrás: telex.hu
Plazmaterápia: a Covid-sikersztori, ami valójában nem az

"A szélesebb körű alkalmazás reménye helyett ma már az látszik, hogy a Covid–19 elleni plazmaterápia egy jóval szűkebb réteg kezelésében jöhet szóba."

A gyógyultak véréből kinyert vérplazmával Magyarországon már a koronavírus-járvány legelejétől kísérleteznek, jelenleg is része a terápiás protokollnak, és általában magyar sikersztoriként jelenik meg a hivatalos kommunikációban és a médiában. Pedig mostanra a nemzetközi tudományos eredmények alapján a plazmaterápia Covid–19 elleni hatásossága legalábbis megkérdőjelezhető, ezért a megítélése is felemás, a kezdeti nagy remények után a legtöbb ajánlás már nem javasolja a használatát, széles körben legalábbis semmiképp - írta a telex.hu. Szűkebb betegcsoportokban és bizonyos körülmények között még hasznosnak bizonyulhat, de ahogy a magyarországi Covid-plazmaterápia úttörője a Telexnek elismerte, még itthon is keresik, hogy pontosan hogyan érdemes alkalmazni.

Magyarországon már 2020 tavaszán megkezdődött a rekonvaleszcens plazma alkalmazása. A terápia fejlesztésében és beindításában a Testnevelési Egyetem (TE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Semmelweis Egyetem (SE) és az OrthoSera Kft. vett rész, utóbbi már a járvány előtt is foglalkozott plazmaszérum előállításával.

A kezelések ma is kizárólag klinikai vizsgálat keretében folynak. Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjáról letölthető a Magyarországon engedélyezett klinikai vizsgálatok listája, ezen 2020-nál és 2021-nél sem szerepel plazmaterápiás vizsgálat. Ennek az okát Lacza Zsombor, az OrthoSera vezetője és a Testnevelési Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese sem tudta, de a Telexnek azt mondta, hogy három ilyen vizsgálat kapott engedélyt. Az elsőt az OrthoSera kérvényezte még a járvány elején, és bármilyen Covid–19 elleni terápiát tekintve ez volt az első klinikai vizsgálat Magyarországon. A másodikat a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház indította. Egy harmadik vizsgálatra pedig egy több egyetemet is magában foglaló konzorcium nevében az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adta be a kérelmet tavaly ősszel.

Arról csak szórványosan hangzanak el számok, hogy Magyarországon hány beteg kapott már Covid–19 elleni plazmakezelést. Legutóbb az OVSZ egy tavaly június végi közleménye szólt erről, ebben azt írták, hogy „több mint 60 kórházban, több mint 4000 alkalommal alkalmazták”. A vérellátónál rákérdeztünk a pontos számokra, de a válaszuk szerint a plazmát „az egészségügyi intézmények igényei alapján adjuk ki, felhasználásukkal kapcsolatos nyilvántartást az OVSZ nem vezet”. Annyit azonban elárultak, hogy plazmaadásra közel 5500 fő jelentkezett, akik közül 1500 bizonyult alkalmas donornak, és mivel egy ember többször is adhat, összesen 1800 alkalommal adtak plazmát. A bizonytalan sikersztori további hazai és nemzetközi részletei a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink