• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pluszpénzt kérnek az egészségügyre

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint vészjósló a helyzet.

Még az idén kiegészítő forrásra van szüksége az egészségügynek, a beszállítók ugyanis a lehetőségeik végéhez érkeztek, ami azt mutatja, hogy a 2007 óta húzódó folyamat mára tragikussá, visszafordíthatatlanná vált - vélekedett Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakértője annak kapcsán mondta, hogy az utóbbi időben egyre több beszállító csak készpénzfizetés ellenében hajlandó árut - gyógyszert, orvosi eszközt, műszert vagy élelmiszert - vinni az egészségügyi intézményeknek. Ezt több fekvőbeteg-ellátó is jelezte a Magyar Kórházszövetségnek, amelynek elnöksége kedden tárgyalt több beszállítóval.

A szervezet az egészségügyért felelős államtitkársághoz fordul, s mielőbbi egyeztetést kezdeményez. A helyzet ugyanis súlyos gondokat okozhat, a kórházi adósságállomány év végére 60 milliárd forintra nőhet.

Sinkó Eszter úgy fogalmazott: vészjósló a helyzet. Noha az adósságállományra vonatkozó hivatalos adatok - amelyek most valamivel több mint 40 milliárd forint körüli összegre teszik a lejárt szállítói tartozásokat a kórházi szektorban - nem mutatnak tragikus képet, de a számok nem tükrözik a helyzet bonyolultságát.

Sokkal komplexebb információt kellene közreadni ahhoz, hogy érthető legyen, mennyire súlyos a helyzet. Küttel Sándor, a Gyógyszernagykereskedők Országos Szövetségének elnöke közölte, hatalmas összegű kinnlevőségeik vannak, ezért egyre több cég dönt úgy, szigorítja a szállítási feltételeit, s csak készpénzért visz árut. A kórházak lejárt tartozása a nagykereskedők felé eléri a 10 milliárd, míg a patikáké a 18 milliárd forintot - tette hozzá. Nem erősítette a bizalmat az sem, hogy az utóbbi időben több kórházban is úgy ment végbe üzemeltetőváltás, hogy óriási, esetenként milliárdos szállítói tartozás maradt hátra.

Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: nehezebb helyzetben vannak a cégek - az őket sújtó, Európában messze a legnagyobb mértékű különadó miatt is -, ezért újra kellett gondolniuk a működési, így a szállítási feltételeiket is. Az biztos, hogy most kevesebb kedvezmény biztosítására van lehetőségük. A járóbeteg-ellátók is érzik a beszállítók keményebb fellépését.

Mint azt Varga Imre, a szakrendelőket képviselő Medicina 2000 szervezet vezetője elmondta: náluk ugyan nagyságrendekkel kisebbek a beszállítói tételek, hiszen sokkal kevesebbet használnak például gyógyszerből vagy más orvosi eszközből, de még ők is érzik a változást.