• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Politika az abortusztablettában

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A WHO és a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szerint biztonságos eljárás lenne.

Annak ellenére, hogy már 2005-ben úgy tűnt, küszöbön az abortusztabletta bevezetése, a jelenlegi állás szerint mégsem lesz alternatívája a művi terhességmegszakításnak. Szegeden a 90-es évek óta vizsgálják a tabletta hatását, – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Lehetne alkalmazni Magyarországon az abortusztablettát, mégsem válthatja ki a művi terhességmegszakításokat. A készítmény megkapta a hazai forgalomba hozatali engedélyt, mivel lezárult a nemzetközi engedélyezési eljárás, és a regisztráció a nemzetközi törvényi kötelezettségek miatt kötelező volt hazánkban is.

Az egészségügyért felelős államtitkárság azonban nem kívánja engedélyezni az abortusztablettát, amíg a pirula alkalmazásának kockázatairól, illetve hosszú távú mellékhatásairól vita van. Így – kihasználva, hogy az OEP által történő befogadás és az alkalmazás nem kötelező – Szócska Miklós államtitkár bejelentette: nem vezetik be ezt az egészségügyi világszervezet szerint hatékony és biztonságos módszert, amelyet terhességmegszakításra jelenleg 12 európai országban alkalmaznak.

Úgy tűnik, hogy az abortusztabletta ügye politikai vita tárgyává vált. A kereszténydemokraták kijelentették: az abortusz minden formáját elutasítják, legyenek akár ellenzékben, akár kormányon. A Demokratikus Koalíció erre úgy reagált: a KDNP burkolt abortuszszigorítást képvisel a tabletta kapcsán, ami elfogadhatatlan.

Az MSZP nőtagozata támogatta a bevezetést, és az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetével közösen úgy foglalt állást: tilos ezt a kérdést csak politikai ügyként kezelni. A PATENT Egyesület, a „Női Érdek" Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Jól-Lét Alapítvány közösen tiltakozik az abortusztabletta korlátozása ellen.

A gyógyszert a WHO vizsgálatához csatlakozó szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinikán a 90-es évek elején már vizsgálták. Az itteni tapasztalatok egybevágnak a nemzetközi adatokkal: a nők többsége – bár a tablettás megoldás több kényelmetlenséggel jár – mégis erre szavaz, mert kevésbé érzi magát kiszolgáltatottnak, mint a műtőasztalon. Hét évvel ezelőtt a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalást adott ki arról, hogy a gyógyszeres terhességmegszakítás szigorú orvosi ellenőrzés mellett és kórházi körülmények között az abortusz alternatívája lehet a 8. terhességi hétig, mert a művi abortusznál kevésbé terheli meg a szervezetet.

A WHO a gyógyszert a terhességmegszakítások hatékony és biztonságos módszereként ajánlja az első trimeszterben a 10. hétig, illetve a második trimeszterben a 12–22. hét között. Magyarországon a tabletta nem került volna patikai forgalomba, csak kórházi körülmények között, szigorúan orvosi felügyelet mellett lehetett volna alkalmazni.

Legolvasottabb cikkeink