• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Politika és divat vonzásában a siket szépségkirálynő

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A politikában és a szépségiparban is el tudja képzelni jövőjét Szabadi Diána.

A Magyarországi Siketek Szépe verseny tavalyi első helyezettjét Kínába hívják arcmodellnek - egy producer a magyar Angelina Jolie-t látja benne. A 23 éves szépség polgárőrként a nemzetközi jelnyelvet is felhasználva segít kommunikálni a migránsok és a hatóság között a gyálaréti ártéri erdőkben – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja, amely interjút készített Szabadi Diánával.

– Mennyire volt nehéz elfogadni a halláskárosodását kislányként és most fiatal nőként?

– Kiskoromban állandóan kivettem a hallókészülékemet. Nagyon zavart, nem is értettem, miért van szükségem rá, sokszor eldugtam olyan helyre, hogy még véletlenül se találja meg anyukám. Inkább az zavart, hogy nehezen tudtam beszélni az emberekkel, csak akkor értettem őket, ha velem szemben voltak. 12 évesen kezdtem megbarátkozni az állapotommal, de még akkor is csak egy hallókészüléket használtam. A legjobb barátnőm pirított rám: ha nem teszem be a másikat is, megszakítja velem a kapcsolatot. Ezzel akart segíteni, hogy könnyebb legyen az életem. Pár év kellett, amíg hozzászoktam az állandó viseléséhez, de valóban sokkal jobb lett az életem tőle. Nem vagyok teljesen siket, ettől függetlenül én sem maradtam ki az általános iskolai csúfolódásokból. De nem voltam kétségbeesve, ráadásul a kézügyességem, az ízérzékem és a megérzéseim sokkal jobbak, mint a hallóké.

– Mennyire nehéz érvényesülnie egy fogyatékossággal élőnek Magyarországon?

– Említettem, hogy a telefonálás miatt rengeteg munkakörben nem tudják alkalmazni őket. Nehéz olyan munkát találni, amiben nem kell beszélni, és velük sem kell senkinek kommunikálnia. Pedig szeretnének dolgozni. Talán a pénztárosi munkában tudnának nagyobb számban a legjobban érvényesülni.

– Hogyan kerül a Magyarországi Siketek Szépe verseny tavalyi első helyezettje a gyálaréti ártéri erdőbe a migránsok közé?

– Szeretem Szegedet, fontosnak tartom a város biztonságát, és szeretek segíteni az embereknek. Nem tudok tétlenül ülni, ezért is csatlakoztam egy éve a polgárőrséghez. Siketként megtanultam a nemzetközi jelnyelvet, gondoltam, hátha érkeznek halláskárosult emberek is illegálisan Magyarországra, ezért felajánlottam segítségemet a helyi polgárőröknek a határsértőkkel való kommunikációban. Angolul is tanulgatok, meg tudom értetni magam a határsértőkkel. Éppen egy hónapja érkezett egy hallássérült migráns család Szegedre, a rendőrök megpróbáltak beszélni velük, de ők csak a hallókészüléküket mutogatták. Nagyon elcsodálkoztak és örültek neki, hogy valaki megértette őket, és el tudták mondani, mi a gondjuk. Mivel civil ruhában megyünk közéjük, azt hiszik, hogy taxisok vagyunk. Először távolságtartók, és úgy gondolják, hogy a magyar rendőrök is ki akarják rabolni őket: sokat kell beszélni hozzájuk, hogy elnyerjem a bizalmukat.

– Mit szeret csinálni szabadidejében?

– Háziasszonynak lenni, sétálni és a barátaimmal találkozni, és ruhákat vásárolni. Imádok főzni, strandolni, és konditerembe is járok. Aki cigarettázik, azt próbálom meggyőzni arról, hogy szokjon le a dohányzásról. Életmódtanácsokat adok túlsúlyos embereknek, a jövőben szeretnék egy szépséggel, divattal és egészséges életmóddal kapcsolatos vállalkozást létrehozni.

A teljes interjú a portálon olvasható!