• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Politikai kormányzás a köbön

Lapszemle Forrás: Hetek

Annyi szakértő értelmiségi sem lesz a kormányban az államtitkári szinteken, mint eddig.

„Politikai kormányzás" – ez az egyik kulcsmomentuma az alakuló Orbán-kormány filozófiájának. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy annyi szakértő értelmiségi sem lesz a kormányban az államtitkári szinteken, mint eddig. A lehető legtöbb irányítói posztra politikus érkezhet, mert ők fegyelmezettebben hajtják végre a központi politikai akaratot, mint a szakértői hátterű, a végrehajtásban olykor hezitáló államtitkárok. A politikai államtitkárok ugyanis nem egy ágazat érdekeit képviselik a kormányban, hanem a kormány – és így persze a Fidesz – érdekeit egy-egy ágazat irányításában - írja a Hetek.

A lap forrásai Szócska Miklós egészségügyi államtitkár esetével példázzák a változás okait. Hiába tűnik kívülről úgy, hogy Szócska sikeres vezető, hisz a kardinális átalakítások és az államosítás ellenére – a lázongó oktatással szemben – békés területnek számít az egészségügy, mégis ha a Fideszben számosan puhának értékelték az államtitkár munkálkodását, illetve erőtlen-nek tartották a lobbiérdekek letörésére tett erőfeszítéseit. Bár Szócska Miklós védelmezői szerint az államtitkár előtt lehetetlen küldetésként állt, hogy a végletekig takarékos gazdálkodás mellett a kórházak adósságait kordában tartsa, valamint a bonyolult és ellentmondásos finanszírozási rendszer mellett hatékonyabb működést hozzon létre.

Úgy tudjuk, – így a lap – hogy kormányon belül, leginkább Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár részéről érte számos kritika.

Sorsa egy közeli tanácsadója szerint akkor pecsételődhetett meg, amikor tavaly nyáron kiderült, hogy az államosítás ellenére magasabb a kórházak adósságállománya a tervezettnél. A kormány kisegítette a kórházakat, de a „hiba" nyomot hagyott Szócska megítélésén, noha a kormány pénzügyi mindenesével, Naszvadi Györgygyel, az államháztartásért felelős államtitkárral elrendezte az ügyet. Az egészségügyi közgazdászok szerint a szofisztikált stílusú Szócska a jelenlegi körülmények között csodát tett, hogy sikerült nagy botrányok nélkül „lehoznia" a négy évet, de mindez a kormány központjából nézve erélytelenség, a politikai akarat végre nem hajtása volt.

Bár úgy tudjuk, hogy Szócska folytatná a munkáját, ám az államtitkár személye mellett az is dilemma, hogy mely minisztériumhoz tartozzon az egészségügy. Több forrásunk is azt állította, hogy Balog Zoltán humánügyi miniszter nem hullajtana könnyeket, ha máshoz tartozna ez a bonyolult – a befolyásos orvos- és gyógyszergyártó lobbik révén nehezen uralható – óriási büdzsével rendelkező terület. Ráadásul konszenzus alakult ki a Fideszben arról, hogy az egész-ségügy finanszírozási rendszerét, illetve a budapesti intézményhálózatot át kell alakítani, ami nem ígér könnyű és látványos sikereket senkinek. Kormánypárti forrásaink lapzártánkkor inkább arra tettek, hogy a terület marad Balog Zoltán befolyása alatt, de egy „kamikázé államtitkár" foghat a rendszer átalakításhoz - írja a lap.