• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Politikus anyukák és a gyed

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Az országgyűlési képviselő jogállását nem befolyásolja, ha az illető gyermeket vállal.

A Munka törvénykönyve alapján a gyermeket nevelő kismamák két évig jogosultak gyedre, ami a fizetés hetven százaléka, de legfeljebb bruttó 109 ezer forint. A gyermek kétéves kora után ezt felváltja a gyes, amelynek összege jelenleg 28 500 forint. Azonban ha az édesanya nyolc órában munkát végez, a gyes elveszik, csak a fizetés marad helyette.

A képviselőkre viszont nem a Munka törvénykönyve vonatkozik, hanem a képviselők jogállásáról szóló törvény, amelyben nincs meghatározva, hogy meddig lehet valaki gyesen, és azt sem szabályozza a törvény, hogy a gyerekneveléssel töltött időre mennyi fizetés jár a képviselőnek. Vagyis a gyermekükkel otthon maradó képviselőknek nem kell félniük attól, hogy felmondanak nekik, ráadásul a gyerekneveléssel töltött időre megkaphatják teljes fizetésüket - akkor is, ha egyáltalán nem járnak be a munkahelyükre, mivel a frakcióvezetők igazolják a kismama távolmaradását a törvényhozatalkor, a bizottságokban pedig más szavaz helyettük.

Emellett a képviselők minden olyan juttatást megkapnak, amit az egyszerű munkavállalók, jár nekik például a családi pótlék is. Az országgyűlési képviselők biztosítási jogviszonyban állnak, így elvileg ők is hasonló juttatásra jogosultak, mint bármely járulékfizető állampolgár.

A gyakorlatban azonban a politikus anyukák azzal, hogy nem a tb-re bízzák magukat, százezreket nyerhetnek. Hiszen a bruttó 231900 forintos képviselői alapfizetésük mellett kapnak különböző pótlékokat, illetve a lakhatási támogatást, ami 116 ezer forint havonta a budapesti lakással nem rendelkezőknek. Mindennel együtt a képviselői fizetés akár több százezer forint lehet. Az ő esetükben tehát nincsenek korlátok, a fizetés teljes egészében jár, ahogy a juttatások is.

Az igazságügyért felelős államtitkárságnál arról tájékoztattak, hogy a vonatkozó alkotmányi és törvényi rendelkezések alapján az országgyűlési képviselő jogállását nem befolyásolja, ha az illető gyermeket vállal. A képviselő javadalmazását éppen a jogállása tartalmának és minőségének a változatlansága miatt nem érintheti a gyermekvállalás, mondván, a képviselő azért kapja a teljes fizetését, mert a megbízatása fennáll, el kell látnia az azzal kapcsolatos kötelezettségeit. Amennyiben a tisztségéből eredő kötelezettségeit teljesíteni kívánja, sem gyermekgondozási díjban, sem gyermekgondozási segélyben nem részesülhet.

Az államtitkárság közlése szerint ha a képviselő a napirendben előre feltüntetett szavazásainak több mint egyharmadán igazolatlanul nem vesz részt, fizetésének egy részét megvonhatják.

Legolvasottabb cikkeink