Új, molekuláris allergiai vizsgálati módszert alkalmaznak Magyarországon.
Ezzel sokkal pontosabban tudják majd meghatározni a parlagfű vagy ételallergiát - mondta az InfoRádióban a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője. Ragó Zsuzsanna elmondta, ez a vizsgálati módszer kiegészíti a klasszikus allergén diagnosztikát, amit nagyon régen használ a magyar egészségügy.
„Ugyanabból az egyetlen vérmintából kimutatjuk először a specifikus IgG-t, az egy első szűrő, majd ennek alapján az allergológus kiírja a további vizsgálatot a molekuláris komponensrészre" - jegyezte meg Ragó Zsuzsanna. Mint mondta, ez a pollenallergiáknál nagyon hasznos, mert amikor a bőrteszt három-négy allergénre pozitív, nehéz megmondani azt, hogy mire kezdjék el az immunterápiát vagy mit kerüljön el a beteg. A pontosabb meghatározásnak köszönhetően célzottabbá válik a kezelés és a diéta is – jegyezte meg Ragó Zsuzsanna.