• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Porcszövet csirkeembrióból?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A Debreceni Egyetemen is folyó alapkutatások a sérülések, időskori porckopások terápiájában segíthetnek.

Debreceni kutatók csirkeembriókat tanulmányozva kívánnak közelebb jutni ahhoz, hogyan lehet rávenni a magától alig-alig regenerálódó porcszöveteket a megújulásra - tájékoztat a Magyar Nemzet. - Kutatásunk alapvető célja, hogy mesterségesen hozzunk létre olyan sejteket, amelyek aztán az emberi szervezetbe ültetve képesek a porcképzésre - közölte Csernoch László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Élettani Intézetének igazgatója. A konkrét kutatásokról szólva Zákány Róza professzor közölte, jelátviteli kutatócsoportjuknak két fontos területen sikerült jelentős eredményt elérni.

Igazolták, hogy a kalciumionok koncentrációjának változásai érzékenyen befolyásolják a porcképződést, és hasonlóan nagy jelentőséggel bírnak a folyamatban a foszfátcsoportokat eltávolító foszfatáz enzimek is. A debreceni kutatók kísérleteikhez egy amerikai tudósok által kifejlesztett módszert alkalmaznak, ami négynapos csirkeembriókat használ fel a vizsgálódásokhoz. Ebben a korai fejlődési stádiumban ugyanis még nincsenek kifejlett végtagok, csupán a végtagbimbók láthatók. Ezek főként porcelőfutár - vagyis, porcfejlődésre szakosodó - sejteket tartalmaznak, és állandó hőmérséklet, megfelelő páratartalom, oxigén- és szén-dioxid-koncentráció mellett, steril tápfolyadékban tartva őket, hat nap alatt spontán porcképződés játszódik le bennük.

Maguk a porcsejtek már a tenyésztés megkezdését követő harmadik napon kialakulnak, és ettől kezdve rendelkezésre áll a porcspecifikus mátrix, amin kiválóan tanulmányozhatók a porcfejlődés további szakaszait meghatározó jelátviteli folyamatok, és a jelátviteli molekulák működését befolyásoló anyagok adagolásával a porcképződés mennyiségét is befolyásolni lehet. Ez utóbbi tény pedig esélyt ad arra, hogy a porcképződés folyamatát a későbbiekben az emberi szervezetben is képes legyen elősegíteni az orvostudomány.

A Debreceni Egyetemen is folyó alapkutatások közelebb vihetnek egy olyan terápia kifejlesztéséhez, aminek segítségével elő lehet segíteni a porcképződést, és ezzel az időskori porckopások tünetei enyhülhetnek, a sérülések pedig gyorsabban gyógyulhatnak.