• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Potyautasok

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság felmentette azt a szülőpárt, akik megtagadták a kötelező védőoltások beadatását gyermekük számára.

A bíróság ítélete szerint tettükkel szabálysértést követtek el. A család négy gyermeke közül a háromnál a szülők a BCG oltást tették felelőssé a gyermekek ekcémás kiütései, illetve légúti allergiája miatt, ezért a negyedik gyermeküknél megtagadták az oltás beadását, azonban az oltást csak a gyerek egyéves koráig tudták halogatni, ekkortól ugyanis kötelező annak beadása. Az anya ezután homeopátiás módszerekkel („kivezetés") sikerrel megszüntette a gyermekek tüneteit, azonban ennek a módszernek a hatása nem bizonyított, legfeljebb a placebo effektussal magyarázható.

A szakemberek elmondták, hogy nem zárható ki az, hogy a BCG oltás egyes gyermekeknél allergiás reakciót válthat ki. „Nem zárható ki, hogy a BCG-oltás allergiás, ekcémás mellékhatást okoz, de ez kezelhető" – mondta el Nagy Károly mikrobiológus egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének vezetője. – „Az ekcéma jelentette kockázat sokkal kisebb, mint a tuberkulózisé. E kettő veszélyessége össze sem hasonlítható".

Eközben folyamatban van egy bírósági ügy, mivel egy Fejér megyei család megtagadta gyermeke számára a Hepatitis-B elleni oltás beadását. Az esetet a védőnő jelentette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ), hogy a nyilatkozó megtagadta az oltás beadását, ezután kétszázezer forintos bírságot szabtak ki rá, az ügye a bíróságra került, és még nem ért véget.

Egyes vélemények szerint az oltások több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van, ennek az álláspontnak a képviselői szerint allergiát, cukorbetegséget, idegrendszeri szövődményeket, például autizmust és értelmi visszamaradottságot okozhatnak a védőoltások. Az egyik ilyen szervezet képviselője az újságíró kérdéseire kifejtette az álláspontját, miszerint a fertőző betegségek csak a legyengült immunrendszerű emberekre veszélyesek. Ez Nagy Károly véleménye szerint őrültség és veszélyes felfogás. Ugyanis például az influenzavírus nem csak a gyenge immunrendszerű embereket betegíti meg.

A védőoltásokat sokan sokféle betegség okozásával vádolják világszerte, a veszélyességüket kimutató vizsgálatok hitelességét azonban a komolyan vehető kutatók közül nagyon kevesen fogadják el. Azonban kritikák nem csak az oltóanyagokat érik, sokan kritizálják a rendszert magát is. Hajdú Ráfis Gábor, a Nyitott Kapu Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott, hogy hazánkban nincs hiteles visszajelzés az oltási problémákról, így az sem tudható, hogy milyen mellékhatásai lehetnek a védőoltásoknak.

Ezt az állítást Ócsai Lajos cáfolja. Az ÁNTSZ szakembere elmondta, hogy évente előfordul száz-kétszáz fokozott oltási reakció, amelyet az orvosok bejelentenek az ÁNTSZ-nek.

Emellett Hajdú úgy véli, hogy nem minden védőoltás szükséges, úgy fogalmaz, hogy egyes oltásokat üzleti érdekek motiválnak. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakember szerint hazánkban az európai országokétól eltérő oltási rendszer működik. Az európai országokban kevesebb kötelező védőoltás van előírva. „Nemrégiben tartottam a magyar kötelező védőoltási gyakorlatról egy előadást az Európai Unió más országaiból érkezett kollégáknak" - mondja Nagy Károly. – „El voltak képedve, milyen jó a magyarországi járványügyi helyzet, és hogy sikerült elérnünk, hogy szinte mindenki átoltott legyen."

Legolvasottabb cikkeink