Hiányosságokat is találtak a higiénia területén, emellett akadtak dolgozók, akiknek nem volt érvényes egészségügyi dokumentuma.
Pozitív eredményekkel zárultak az idei évben kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések. A csaknem két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében zajlottak a strandbüfé-ellenőrzések, melyek során országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek. Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén – összegezte a tapasztalatokat Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár - írja a magyarhirlap.hu.
...
Hibának bizonyult a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák munkavállalók kapcsán pedig jellemző hiányosság volt az elmaradt higiénés oktatás.
A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás: az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.
...
Felkai Beáta Olga pozitív változásként kiemelte, hogy a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről való információátadás javuló tendenciát mutat.
Továbbá bizakodva hangsúlyozta, hogy a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei optimizmusra adnak okot. Ezek alapján ugyanis élelmiszer-biztonsági határérték túllépést nem állapított meg a Nébih laboratóriuma.
További részletek a cikkben.