• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pro Sanitate-díjat kapott Varga Endre traumatológus

Lapszemle 2023.01.13 Forrás: delmagyar.hu
Pro Sanitate-díjat kapott Varga Endre traumatológus

Egy traumatológus pedig nem nézi, hogy élsport közben sérült vagy a kerítésen ugrott át, a problémát szeretné a lehető leghamarabb megoldani.

Pro Sanitate-díjjal ismerték el év végén Varga Endre munkásságát. A szegedi traumatológiai klinika korábbi tanszékvezetőjét oktatóként a világ számos pontján elismerik, a hazai szakorvosképzésben pedig több újítás is az ő nevéhez fűződik. A mai napig operál, de már jut ideje arra is, hogy túrázzon vagy a szőlészetet tanulja. A délmagyar.hu beszélgetett vele.

– A traumatológia az egészségügy azon ága, amire azok vállalkoznak, akiknek a gyógyítás szent dolog. A baj mindig kiszámíthatatlan időben történik, vagyis ez a szakterület soha nem tud alvó állapotba kerülni. Itt nincs hétvége vagy karácsony, sőt éppen az év végi ünnepek hozzák a legnagyobb hajtást, hiszen a petárdák, lakástüzek, illetve az összezártság miatti veszekedések rengeteg sérülést generálnak. Azt gondolom, minden elismerés megilleti azokat, akik akár az ünnepeket nem a családjukkal, hanem a műtőben töltik - mondta el a lapnak.

Baleset bárkit érhet, egy traumatológus pedig nem nézi, hogy élsport közben sérült vagy a kerítésen ugrott át, a problémát szeretné a lehető leghamarabb megoldani. Vagyis minden pillanatban önzetlenül tudunk se­­­gíteni. Ahogyan döntéseket is rendszeresen önállóan kell hozni. Igazi baleseti sebésszé tehát akkor válik valaki, ha már éjszaka sem kell fognia a kezét egy tapasztalt szakorvosnak, és amikor már az alapvető teendők rutinból mennek. Gondolkodni ugyanis általában nincs időnk – fogalmazott.

– Tanítottam a világ minden táján Perutól Kolumbián át Tanzániáig, volt, amikor évente 30-40 alkalommal is utaztam. Rengeteg érdekes és megdöbbentő dolgot láttam: Bangla­desben például háztartási fú­­róval operálták a betegeket, Grúziában pedig tehenek jártak be a kórház folyosójára. De bármilyen hihetetlen, én ezeken a helyeken is tudtam tanulni. Például azt, hogy a legtöbb kreativitás mindig ott van, ahol nincs szuper technológia, ami ezt kiváltaná – mesélte. Természetesen számos állásajánlatot is kapott: dolgozhatott volna Ka­nadában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Ő azonban abban hisz, hogy a tudását itthon kell kamatoztatnia.

Mint mesélte, rendkívül büsz­­ke arra, hogy a Szegedi Traumatológiai Klinika hazánk egyetlen nemzetközileg elismert AO oktatóközpontja, ahova nemcsak magyar, hanem külföldi diákok is jönnek megtanulni a szakmát. Oktatói karrierje legfontosabb eredményének azt tartja, hogy elérte: két képzést is kötelező elvégezni ahhoz, hogy valaki traumatológus legyen hazánkban.

Legolvasottabb cikkeink