• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Próba, szerencse?

Lapszemle Forrás: HVG

Minden úgy lesz, ahogy eddig volt, de egyúttal minden másképpen is: próbaidős üzemmódra állította a kormány az egészségügyet.


Nem látta szükségesnek agyonmagyarázni a július elsejétől életbe lépő változásokat Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár. A sajtónak egy doorstep tájékoztató jutott, jelezve, hogy csak futtában tud némi időt szánni egy teljesen világos helyzettel kapcsolatos okvetetlenkedő kérdésekre. A háziorvosokat még ennyire sem méltatták, ők e-mailben kapták meg az eligazítást - írja HVG.

A beutalási renden egyebek mellett azért is kellett változtatni, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által eddig finanszírozott 44 ezer aktív ágyból 2500-at megszüntetett az egészségügyi kormányzat. Július elsejétől csaknem félszáz kórházban zártak be osztályokat, 15 intézményben pedig teljesen megszűnik az aktív ellátás; ezekben krónikus ápolásra, egynapos sebészetre, járóbeteg-ellátásra kell berendezkedni.

Jobb későn, mint soha, a változásokat is tartalmazó új működési engedélyek megkötésére június 30-ára, szombatra rendelték be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz a kórházak vezetőit. Azt azonban egyetlen intézmény sem tudja, hogy – esetenként jelentősen megnövekedett – ellátási területéhez s az ezzel arányosan bővülő feladataihoz mennyi pénzt fog kapni.

Exlex állapot lesz akár hetekig is, miután az OEP egyetlen új finanszírozási szerződést sem kötött. Sokaknak vészjósló előjel, hogy a Magyar Közlönyben a hétvégén közzétett kormányrendelet szerint mindössze 14 kórház között osztottak el egy teljes évre 1,3 milliárd forint többletpénzt, ami a 308 milliárdos kórházi kassza fél százalékát sem éri el.

Míg például a Semmelweis Egyetemnek, amelyhez a korábbinál 200 ezer fővel nagyobb lélekszámú klinikai onkológiai ellátási területet rendeltek, be kell érnie havi 1,5 millió plusszal, Hódmezővásárhely kórháza háromszor ennyit kap. Messze a legtöbb kompenzációt a Honvédkórháznak szánják, amely átveszi a megszűnő újpesti Árpád Kórház traumatológiai ellátását. Biztosra vehető, hogy ezzel nem merült ki a pénzügyi átigazítás, amint az is, hogy többletpénz nem fog a rendszerbe kerülni.

Próbaüzemben fog működni legalább egy hónapig az átalakított egészségügyi rendszer, nem kell aggódni, jelentette ki Szócska Miklós. Ez a haladék azonban sokkal inkább bonyolítja, semmint egyszerűsíti a helyzetet, mivel egyszerre lehet a régi és az új ellátási területek szerinti kórházba küldeni a beteget. Amelyik osztály megszűnik, ott már eddig sem sokan dolgoztak, mára meg a többség elhagyta a süllyedő hajót. Az a kórház – mint például a Budai Irgalmasrendi –, amelyiknek háromszorosára nőtt a kardiológiai ellátási területe, de még informális jelzést sem kapott arra, hogy mekkora összegből gazdálkodhat, érthető módon nem tudja megsokszorozni a kapacitását, legfeljebb a várólistája nő.

Szó sem esik arról, hogy milyen ismérvek alapján különíti majd el a doktor az ellátás – bonyolultság szerinti – 1-es, 2-es vagy 3-as szintjét. Könnyen megeshet, hogy ez egy szakmán belül három különböző intézményt jelent. Arra viszont gondolt az államtitkárság, hogy ne ismétlődjön meg a 2007-es tragédia, amikor a hódmezővásárhelyi kórházból ellátatlanul továbbküldött mindszenti beteg útközben meghalt. Így azok az intézmények is kötelesek a július folyamán odatévedt sürgős eseteket ellátni, a beteg állapotát a továbbküldés előtt stabilizálni – szól az államtitkári intelem –, amelyekben már nincs aktív osztály. Hogy sem személyzet, sem eszköz nincs ehhez egy krónikus ellátásra berendezkedett intézményben, az úgy látszik, részletkérdés.