• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Probléma a testsúlyingadozás a daganatos gyermekeknél

Lapszemle Forrás: Népszava

11. éve segítik a leukémiás és daganatos beteg gyermekek rehabilitációját.

Kezdetét vette a 2012. évi "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" program, mely immár 11. éve segíti a leukémiás és daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozását. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal együttműködésben, társadalmi támogató programjának keretein belül a Danone Kft. felmérés végzett a kezelés alatt álló és gyógyult gyermekek táplálkozási szokásairól. Ennek eredménye szerint a kezelések során fellépő, jelentős testsúlyingadozás a gyerekek 90 százalékánál jelent problémát, így a TEGY program idén is az egészséges klinikai táplálkozásra fókuszál, mely mellett kiemelten támogatja a gyermekek és családtagjaik kezelés utáni lelki rehabilitációját – írja a Népszava –online. A TEGY program idén 5 héten keresztül, október 1-jétől november 4-ig tart.

A felmérés során 166, Magyarország mind a 8 gyermekonkológiai központjában kezelt gyermekek szüleit kérdezték meg. A gyerekek többsége (37 százalék) egy- másfél évig, 30 százalékuk 8-12 hónapig, 29 százalék 6-8 hónapig, 3 százalékuk pedig több mint másfél évig állt vagy áll kezelés alatt. A kezelés alatt álló gyermekek 59 százalékánál zöldség, gyümölcs és tejtermékek pótolják a vitamint, csak étrend kiegészítőből összességében 19 százalékuk.

A daganatos betegséggel kezelt gyermekeknél szinte minden esetben megfigyelhető valamilyen testsúlyváltozás, amit a szteroid vagy a kemoterápiás kezelés magyaráz. A kérdőív alapján a gyerekek 90 százalékánál számoltak be a testsúly drasztikus növekedéséről vagy csökkenéséről a kezelések alatt - nyilatkozta Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. A szülők a betegség előtt jellemzően nem találkoztak dietetikussal, hiszen nem volt rá szükségük, de a kezelések alatt konzultáltak szakemberrel. Tavaly a TEGY támogatásából minden gyermekonkológiai központban felállíthattunk egy-egy táplálkozási szakemberekből álló team-et, akiknek ez év elejétől elsődleges feladatuk a gyermekek állapotfelmérése, valamint a szülőknek szóló szaktanácsadás volt, a támogatásnak köszönhetően megalkotott, immár országszerte egységes szakmai protokollok alapján - tette hozzá a főorvos.

A táplálkozási team-ek szükségességét az is igazolja, hogy noha szinte minden gyermeket érintett a testsúlyingadozás, a kezelés alatt a gyerekek fele mégsem követett semmilyen diétát. Ez a kezelések után is problémát okozhat. A gyógyult gyermekek 84 százalékánál regisztráltak testsúlynövekedést, 23 százaléknál több mint 6 kg mértékben.

A programhoz a Tiszteletbeli Nagykövet címet kezdetektől viselő Várkonyi Attila (Dj Dominique) és Csisztu Zsuzsa mellett Gombos Edina, Demcsák Zsuzsa, Váczi Gergő és Till Attila műsorvezetők, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi és Király Viktor énekesek, valamint Németh Lajos meteorológus adják támogatásukat – emelte ki a lap.