• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

PTE: nem romlott a helyzet

Lapszemle Forrás: BAMA

A 700 millió forintos kormányzati zárolás minden valószínűség szerint elvonássá alakul.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja immár évek óta az intézmény költségvetésének meghatározó tényezője. A KK ugyanis hosszú ideje veszteséges, s évről évre folyamatos kihívást jelent ennek csökkentése. A tavalyi esztendő mindenesetre bizakodásra adhat okot: ha összevetjük a 2011-es és a 2012-es év végét, megállapíthatjuk, hogy a veszteség körülbelül egymilliárd forinttal csökkent. Vajon milyen lesz a 2013-as év? - erről beszélgetett dr. Krutki Józsefnéval, az egyetem gazdasági igazgatójávan a bama.hu portálja.

- Kezdjük a negatív oldallal. A tavaly év végén bejelentett, összesen 700 millió forintos kormányzati zárolás minden valószínűség szerint elvonássá alakul. Lehet ezzel a helyzettel kezdeni valamit?
– Lehet, mivel fel tudtunk készülni erre. Igaz, egyáltalán nem volt örömhír novemberben, hogy az év végén ismét sok százmillió forintról mondhatunk le. Hat hét alatt reális gazdasági döntéseknek nincs meg a kifutási idejük. Ráadásul most úgy történt, ahogy a legrosszabb forgatókönyvekben: egyik nap még a számlánkon volt a pénz, másik nap már nem. De így is elkerültük a komolyabb problémákat, mivel szigorú, kockázati tartalékokra alapozó tervet készítettünk a 2012-es évre. És ezt végig is vittük, kompromisszumok nélkül.

- Azért konkretizáljunk kicsit ezen a téren! A leépítésekre gondolok…
– A törzskarban, az adminisztrációban valóban szükség volt létszámcsökkentésekre, igaz, szerencsére nem olyan mértékűre, hogy az mondjuk, a működést veszélyeztette volna. Ezeket végre is hajtottuk. Nehéz döntés volt, de ez jelentette a biztosítékot a továbbélésre.

- A klinikák terén, a közelmúltban azonban egy örömhírről is beszámolhattunk: összesen 900 millió forint érkezett az Országos Egészségügyi Pénztártól. Megvolt a helye a pénznek?
– Persze. Ez a fajta „kasszasöprés" minden évben eljön, az OEP decemberben szét szokta osztani az év végi maradványokat. Idén 900 millió jutott nekünk, amelyet teljes egészében a szállítói állomány rendezésére fordítottunk. A működés pontos finanszírozása, s a múltbéli terhek lepakolása ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőnek felkészülten vágjunk neki. Összességében a legnagyobb erény, hogy a 2012. év fegyelmezett gazdálkodásának következtében a tavalyi konszolidációhoz képest nem romlott a Pécsi Tudományegyetem helyzete.

A racionalizáló intézkedések nagy része az egyetem egészét érintették – fűzte hozzá Krutki Józsefné. A költségeken például úgy tudtunk visszavenni, hogy a felhalmozott tartalékkészleteket jelentősen csökkentettük, azaz kevesebb anyag- és gyógyszerköltséggel oldottuk meg 2012-ben a feladatot mint 2011-ben anélkül, hogy a betegellátás sérült volna. És az sem mellékes szempont, hogy a Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar együttműködése elevenebbé vált, s így a problémás helyzetek kezelése (amelybe a financiális kérdések is beletartoznak) lényegesen gördülékenyebb – emeli ki a portál.