• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

PTE: Semmilyen genetikai adat nem kerül Kínába Magyarországról

Lapszemle 2023.11.27 Forrás: qubit.hu
PTE: Semmilyen genetikai adat nem kerül Kínába Magyarországról

Az együttműködés keretében Gyenesei szerint eddig két szekvenáló berendezést telepítettek a Szentágothai János Kutatóközpontban.

Semmilyen genetikai adat nem kerül ki Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem és a BGI Group kínai genomikai vállalat együttműködése során, írta a Qubitnek a Pécsi Tudományegyetemtől Gyenesei Attila, a PTE Genomikai és Bioinformatikai Központ vezetője annak kapcsán, hogy a lap csütörtökön közölt cikket arról , hogy két magyarországi egyetemmel is van kapcsolata annak a kínai genomikai vállalatnak, ami a nemzetközi sajtóban közölt oknyomozó riportok alapján hozzásegíti az ázsiai országot ahhoz, hogy a Föld minden részéről genetikai adatokat gyűjtsön.

Az együttműködés keretében Gyenesei szerint eddig két szekvenáló berendezést telepítettek a Szentágothai János Kutatóközpontban, aminek köszönhetően már nem invazív prenatális teszteket is el tudnak végezni.

A 2022. november 29-én a Pécsi Tudományegyetem és a BGI Genomics között létrejött megállapodás értelmében közös laboratórium nyílhat meg 2023-ban, ami világszínvonalú genomszekvenálási és klinikai diagnosztikai szolgáltatásokat biztosít majd, miközben megerősíti a BGI Genomics és a Pécsi Tudományegyetem vezető szerepét a genomika, bioinformatika, a reproduktív egészségügy és a precíziós orvoslás területén.

„Fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen genetikai adat nem kerül ki Magyarországról! Egyrészt a minták anonim módon kerülnek a laboratóriumba, tehát nem tudjuk, hogy kinek a mintáját vizsgáljuk. Ezek a minták egytől egyig egy kóddal vannak ellátva, amit nem lehet visszafejteni. A genetikai, tehát a klinikai információhoz és a beteginformációhoz a kutatók nem jutnak hozzá, így azokat nem is tudnák átadni a kínai partnernek, másrészt feltétele volt a rendszernek, hogy minden genetikai adat itt marad, még az adatelemzés is az egyetemi hálózatban történik” – írta Gyenesei arra a kérdésre, amely arra irányult, hogy az együttműködés keretében hozzáférhet-e bármilyen formában a BGI Group magyar genetikai adatokhoz és információkhoz és ha igen, azok miként és hol kerülnek tárolásra.

További részletek a teljes cikkben