• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

PTE: Semmilyen genetikai adat nem kerül Kínába Magyarországról

Lapszemle 2023.11.27 Forrás: qubit.hu
PTE: Semmilyen genetikai adat nem kerül Kínába Magyarországról

Az együttműködés keretében Gyenesei szerint eddig két szekvenáló berendezést telepítettek a Szentágothai János Kutatóközpontban.

Semmilyen genetikai adat nem kerül ki Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem és a BGI Group kínai genomikai vállalat együttműködése során, írta a Qubitnek a Pécsi Tudományegyetemtől Gyenesei Attila, a PTE Genomikai és Bioinformatikai Központ vezetője annak kapcsán, hogy a lap csütörtökön közölt cikket arról , hogy két magyarországi egyetemmel is van kapcsolata annak a kínai genomikai vállalatnak, ami a nemzetközi sajtóban közölt oknyomozó riportok alapján hozzásegíti az ázsiai országot ahhoz, hogy a Föld minden részéről genetikai adatokat gyűjtsön.

Az együttműködés keretében Gyenesei szerint eddig két szekvenáló berendezést telepítettek a Szentágothai János Kutatóközpontban, aminek köszönhetően már nem invazív prenatális teszteket is el tudnak végezni.

A 2022. november 29-én a Pécsi Tudományegyetem és a BGI Genomics között létrejött megállapodás értelmében közös laboratórium nyílhat meg 2023-ban, ami világszínvonalú genomszekvenálási és klinikai diagnosztikai szolgáltatásokat biztosít majd, miközben megerősíti a BGI Genomics és a Pécsi Tudományegyetem vezető szerepét a genomika, bioinformatika, a reproduktív egészségügy és a precíziós orvoslás területén.

„Fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen genetikai adat nem kerül ki Magyarországról! Egyrészt a minták anonim módon kerülnek a laboratóriumba, tehát nem tudjuk, hogy kinek a mintáját vizsgáljuk. Ezek a minták egytől egyig egy kóddal vannak ellátva, amit nem lehet visszafejteni. A genetikai, tehát a klinikai információhoz és a beteginformációhoz a kutatók nem jutnak hozzá, így azokat nem is tudnák átadni a kínai partnernek, másrészt feltétele volt a rendszernek, hogy minden genetikai adat itt marad, még az adatelemzés is az egyetemi hálózatban történik” – írta Gyenesei arra a kérdésre, amely arra irányult, hogy az együttműködés keretében hozzáférhet-e bármilyen formában a BGI Group magyar genetikai adatokhoz és információkhoz és ha igen, azok miként és hol kerülnek tárolásra.

További részletek a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink