• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pusztai Erzsébet elmondhatja, az orvosok nem

Lapszemle 2023.03.16 Forrás: hirklikk.hu
Pusztai Erzsébet elmondhatja, az orvosok nem

Botrány, hogy nem létezhet szakmai vélemény, mert abban a pillanatban politikai támadásnak lesz az alanya a személy vagy szervezet.

Nem hosszú távú koncepció, nem részletes előkészítés mentén zajlanak a dolgok, hanem valahol születik egy döntés, és lehet szaladni az események után, esetlegesen kijavítani azokat a hibákat, amelyek ilyen döntés nélkül nem lettek volna – mondta az egészségügyben zajló átalakításokról, a rapid döntésekről a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Pusztai Erzsébet orvos, korábbi egészségügyi államtitkár a hírklikk.hu szemléje szerint. 

Botrány, hogy Magyarországon már nem létezhet szakmai vélemény, mert abban a pillanatban politikai támadásnak lesz az alanya akár egy szervezet vagy egy személy – fogalmazott az orvos. „Az eljárásrend ellen valamennyi érdekképviseleti szakmai szervezetnek tiltakozni kellene és felsorakozni egymás mellett, ahogy bármilyen szakmai területen, ahol a lényegi tárgyalást, előkészítést kihagyva, diktátumokkal igyekeznek megoldani problémákat.”

Hozzátette, sajnos korábban nem láttuk, hogy az orvosi kamara a tanárok tiltakozása mellé állt volna, most is azt láthatjuk, hogy a tanárok közül is csak bizonyos csoportok nyilvánítottak véleményt, pedig valamennyi kamarának is meg kellett volna szólalni, mert botrányos így eljárni egy szakmai testülettel. „Jó esély van rá és már látszik is, hogy olajat öntöttek a tűzre, mert az egészségügyi dolgozók, illetve az orvosok jelentős részét olyan mértékben felháborította a kötelező kamarai tagság eltörlése, hogy ha önkéntesen sokan benne lesznek a kamarában, akkor még sokkal erősebb is lehet ez a szervezet.”

Olyan ügyeleti rendszert kell létrehozni, ami nem aprózza el a tevékenységet, mindenki számára elérhető és világos, mindenki tudja, mikor, hova kell mennie, miközben a meglévő kapacitásokat nagyon jól használja fel. Ez idáig rendben is lenne, ha nem egy hirtelen egyeztetés nélküli változtatás lenne – mondta Pusztai Erzsébet. „Sokszor az az érzésem, hogy így próbálják meg a létszámhiányt kezelni, és ennek az az eredménye, hogy egyik helyről a másikra kerül át a létszámhiány, így az ellátás rendje nem világos. Egy mindenre kiterjedő célt látok, a központosítást.”

További részletek a hírklikk.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink