• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rácz Jenő: Az egészségügy hálátlan terület

Lapszemle Forrás: faktor.hu

Ha a rendelkezésre álló pénzből nem lehet a szakmai eljárási rendnek megfelelően működtetni az egészségügyet, akkor változtatni kell.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója szerint az orvosok társadalmi presztízsét vissza kellene állítani. Szerinte úgy nem működhet az egészségügy, ha az orvosok nem bíznak az aktuális kormányban, a beteg meg nem bízik az orvosban. Rácz Jenő arról is beszélt a Faktornak adott interjúban, hogy amikor ő volt miniszter, szakmai konszenzus született az egészségügyi programról - aztán abból semmi nem lett, az SZDSZ kapta meg az egészségügyi tárcát, ami lavinaszerű bukáshoz vezetett.

 - Az államtitkári program pontjai nagy lépésnek számítanak az egészségügyben, de nem oldana meg minden problémát. Egyrészt ezekhez a programokhoz is források kellenek – akár az alapellátásról, akár a fővárosi ellátásról beszélünk. És persze beszélnünk kell a bérekről is. Az orvosok és a szakdolgozók bérrendezéséről.
Óriási változások voltak a rendszerváltás után az egészségügy területén. Az persze más dolog, hogy ezek a változtatások sosem oldották meg egyszerre az egészségügy minden jellegű problémáját.

A rendszerváltás utáni első kormány kialakította a társadalombiztosítási rendszert. Megváltozott a kórházi finanszírozás is, és teljesen átalakult a teljes alapellátási rendszer. Ezek masszív, markáns változások voltak. Ha ezek nem történnek meg, ma nem is működne az egészségügy. Azóta is persze nagyon sok minden történt. De az egészségügyet úgy kell elképzelni, mint egy nagy teherhajót. Ha eltekerem a kormányt, akkor sem tud hirtelen irányt váltani. Idő kell, mire elfordul. Abban igaza van, hogy a politika is látja: az egészségügy hálátlan terület. Ha beavatkoznak, akkor hangosan kiabálnak, akiket hátrányosan érint, de semmit nem szólnak azok, akiknek pozitív ez a változás. Persze, politikailag kockázatos lehet belenyúlni az egészségügybe, de annak sokkal nagyobb a kockázata szakmailag, ha nem oldják meg a problémákat. Múlt, jelen jövő a teljes interjúban