• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rácz Jenő is higgadtságra int

Lapszemle 2020.03.07 Forrás: Hetek
Rácz Jenő is higgadtságra int

A vírus megjelenésének elkerülésére már csak földrajzi fekvésünk és a jelentős idegenforgalmunk miatt sem volt reális esély.

Rácz Jenő, a Kórházszövetség korábbi elnöke, volt egészségügyi miniszter a Hetek kérdésére elmondta: nincs meglepő a magyarországi esetekben, hiszen a környező országok mindegyikében igazoltak már koronavírusos megbetegedéseket. Ennek elkerülésére Rácz szerint már csak földrajzi fekvésünknél és a jelentős idegenforgalmunknál fogva sem volt reális esély – egy hete még Csehországban és Lengyelországban sem volt megbetegedés. Bár a nemzetközi utasforgalom ellenőrzése elég laza, még a gócpon tokból érkező utasok esetén is, Rácz szerint Magyarország megfelelő járványügyi válságtervvel rendelkezik: a kormány által létrehozott operatív törzs feladata ennek folyamatos koordinálása. Az alapvető eljárásrend, hogy ha valakinél felvetődik a fertőzés gyanúja, mert olyan tünetei vannak, illetve olyan személlyel érintkezhetett, akinél igazolt betegség volt, vagy fertőzött területről jött, ami alapján beazonosítható az érintettség – fel kell hívni a zöld számot vagy a háziorvost. Kikérdezik, és ha indokolt, mentőt küldenek az illetőért, majd beviszik a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára, és torokváladék-mintát vesznek tőle. Ha az eredmény pozitív, akkor a Dél-pesti Kórházba szállítják, és ott elkülönítik a beteget.

Rácz hangsúlyozta: fontos, hogy ha bármilyen influenzaszerű tünetet észlelünk magunkon, először telefonon konzultáljunk a háziorvossal – a kivételes helyzetre való tekintettel most mindenhol fel is fogják venni a telefont. Enyhébb influenzaszerű tüneteknél érdemes 2-3 napot otthon kivárni, mielőtt orvoshoz fordulunk.

Bővebb tájékoztatás interneten a koronavirus.gov.hu honlapon vagy a 06(80)277-455, illetve 06(80)277-456 zöld számon kapható.

Rácz Jenő szerint van annyi ismeretünk a vírusról, hogy általánosságban elmondható: a fertőzöttek 80 százalékánál tünetmentes vagy enyhe lefolyású a betegség, a maradék súlyosabban megbetegszik, 8-10 százaléknál van szükség kórházi kezelésre, és a halálozási arány jelenleg 3 százalék. A fertőzési gyakoriság is nagyobb: míg a hagyományos influenzás beteg átlag 1,5 embert fertőz meg, addig a koronavírus 3-at. A leginkább veszélyeztetettek köre azonos: a krónikus betegek, idősek, legyengült szervezetűek. Amit tehetünk: higiéniai szabályok betartása, személyes kontaktusok ritkítása, hagyományos tüneti kezelések, immunrendszer védelme. Gyógyszer- és élelmiszerhalmozás nem indokolt Rácz szerint, mivel karantén esetén is megoldott a normális ellátás, nem véletlen szerinte, hogy erre vonatkozó hivatalos tanács nem is hangzott el.

Kézfertőtlenítő, alapvető gyógyszerek, pár napi élelem sosem árt, ha van otthon. Ezen kívül nem célszerű most a külföldi utazás, különösen a fertőzött gócpontok (Kína, Észak-Olaszország, Dél-Korea, Irán) közelébe menni. A maszkok hordása a betegeknek javasolt, huzamosabb ideig való hordásuk nem ajánlott. Tömeges nyilvános helyek (plázák, mozik, éttermek stb.) kerülése egyelőre nem indokolt Rácz szerint Magyarországon – nincs olyan fokozatú helyzet, ha lesz, azt az operatív törzs be fogja jelenteni.

Legolvasottabb cikkeink