• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Radiológia - A repülőtéri biztonsági szkennerek

Lapszemle Forrás: radiologia.blog.hu

A repülőtéri biztonsági szkennerek veszélytelennek mondottak, pedig még mindig lehet rákkeltő hatásuk –

A megállapítás a 2013-as ECR-en hangzott el. Már két éve, hogy visszaverődéses szkennereket - gyakran nevezik őket „meztelen" szkennereknek a bulvársajtóban - telepítettek számos repülőtéren, az érdeklődés a gépek működése iránt még mindig elég magas, melyet az ECR ülésén résztvevők száma is bizonyított - írja a radiologia.blog.hu.

Kétféle biztonsági szkenner létezik: a visszaverődéses szkennerek, amelyek röntgensugarat (ionizáló sugárzás) használnak és a mikrohullámot használó szkennerek.

A visszaverődéses biztonsági szkennerek alapja, hogy detektálják a testfelületről visszaverődő röntgenfotonokat. A berendezés - amely két röntgencsövet, kollimátorokat és detektorokat tartalmaz - két oldalról vizsgálja az utast. A detektorok érzékelik a testről visszaverődő fotonokat, a szkenner pedig felépíti az egyén szemből és hátulról készült képeit.

A mikrohullámú szkennerek rádióhullámokat alkalmaznak milliméteres hullámhosszokon, melyek áthatolnak a ruházaton és elég rövid hullámhosszok segítségével felfedik a kis, rejtett tárgyakat.

Egy visszaverődéssel működő röntgen szkennerből származó effektív sugárdózis az utazókra nézve körülbelül 0,05 μSv és 0,1 μSv terhelést jelent, amely kevesebb, mint két perc repülőútnak felel meg utazómagasságon - állítja Dr. Peter Vock, a radiológia emeritusz professzora és a svájci Bern városi Diagnosztikai, Intervenciós, és Gyermek Radiológiai Intézet korábbi elnöke.

Egy óra légi utazás körülbelül 40-80 visszaverődéses vizsgálattal egyenlő, egy mellkas-röntgenfelvétel 1.000.-2000 szkennel, a CT-vizsgálat pedig 50.000.-100.000 szkennel, tette hozzá. Figyelembe véve azonban az éves biztonsági vizsgálatok számát – kb. 1 milliárd csak az Egyesült Államokban - fennáll annak a lehetősége, hogy a szűrt utasok közül 15 emberben daganat alakuljon ki – mondta egy másik előadó, PhD. John Damilakis, a görög Krétai Egyetem orvosi fizika tanszékéről.

Továbbá felvetődnek a kérdések, hogy a visszaverődő röntgensugarak hogyan hatnak a gyermekekre és csecsemőkre, akik sokkal érzékenyebbek az ionizáló sugárzásra, valamint, hogy hogyan érintettek a különböző szervek, tette hozzá Damilakis.

Tekintettel arra, hogy a visszaverődéses szkennerek nem észlelnek mindent, de magukban hordozzák az ismételt expozíció miatti rák kialakulásának kisebb kockázatát, az Európai Unió a közelmúltban betiltotta őket.

A Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) az Egyesült Államokban ugyancsak elkezdte eltávolítani a visszaverődéses szkennereket a nagyobb repülőterekről, valamint júniusig mindegyiknek mennie kell.