• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákbetegek várólistán

Lapszemle Forrás: Heti Válasz

Százszor kezdeményeztük, hogy az onkológiai diagnosztika kapjon sürgősségi jelzést.

Villámcsapásként ábrázolja egy francia kampány a szélütést, azt sugallva: nekünk is ilyen sebességgel kell beütni telefonunkba a mentők hívószámát, ha valaki szívrohamot vagy stroke-ot kap mellettünk. A halálos kóroknál minden perc számít, így van ez az alattomban jelentkező daganatnál is. Hogyan lehetnek akkor rákbetegek várólistán? – teszi fel a kérdést a hetivalasz.hu portálja.

Az orvosok, amit lehet, már megtettek, a többi a társadalmon múlik – mutatott rá Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem szívklinikájának vezetője, aki mindjárt meg is magyarázta, mire gondol. A szívinfarktus erős jelzést ad, halálfélelmet okozó mellkasi fájdalommal jár, mégis átlagosan több mint három óra telik el, mire a beteg megérkezik a kórházba. Talán úgy gondolja, kár sietni, hiszen amikor utoljára öt órát várt a folyosón egy szemvizsgálatra, akkor is azon bosszankodott, hogyan tudnak ennyire lassan mozogni a magyar orvosok, mikor ő minden külföldi kórházfilmben azt látja, ott folyton rohannak. Ez a tötyörgés kicsit sem jellemzi az infarktusellátást: ott azonnal a megfelelő centrumba kerül a beteg, ahol rögtön kezelni kezdik, mielőtt jelentős károsodás történne a szívizmában.

Így sikerült felére csökkenteni az infarktusos halálozást Magyarországon. Nem ez az egyetlen siker: a 33 OECD-ország eredményét elemezve az derül ki, hogy az agyérbetegek kezelésében is javulnak a mutatóink - 1990-ben százezer lakosra vetítve még 124 ember halt meg stroke-ban, 2011-ben 52-vel kevesebb.

Gyakran találkozunk azzal a panasszal, hogy minek beszélünk megelőzésről, szűrésről, ha miután kiderül a baj, a rákbetegek hónapokig várnak a vizsgálatra - mondta Strommer Szilvia, a Magyar Rákellenes Liga lelki segélyszervezetének vezetője. Százszor kezdeményeztük, hogy az onkológiai diagnosztika kapjon sürgősségi jelzést - tette hozzá Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, aki megjegyezte azt is, a daganat a két-három hónap várakozás alatt is nő, áttétet adhat, s mire a beteg eljut a részletes diagnózishoz, hiába adunk milliós értékű gyógyszereket.

Tavaly év végén ugyan az onkológia túllépéseit a CT- és MR-vizsgálatok terén utólag fedezte a biztosító, de Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem docense is megerősíti: ma az a helyzet állt elő Magyarországon, hogy a beteg például előbb vár két hónapot CT-re, majd hat hetet a laborra, pedig itt gyorsan kellene lépni. A teljes cikk