• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákdiagnosztika: Ez még nem oldja meg a problémát

Lapszemle Forrás: nol.hu

A gyógyuláshoz vezető út egyetlen szakaszát tette csak akadálymentessé a kormányhatározat.

Arról, hogy ténylegesen mennyi idő kell a diagnózishoz egy daganatgyanús betegnek, nincs pontos adat. Ennek nyomán azt sem tudni, hogy mi késlelteti valójában a kezelés megkezdését - írta a Népszabadság.

A daganatgyanús beteg útját főként a háziorvos menedzseli. Selmeczi Kamill, a Fakoosz, az Alapellátó Háziorvosok Egyesületének elnöke elmondta: amennyiben a daganatgyanús beteg nem jutna el két héten belül CT- vagy MR-vizsgálatra, akkor ezt az orvosnak telefonon vagy elektronikus levélben jeleznie kell az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Az OEP megvizsgálja, hogy a területen működő ellátók közül kinek van szabad kapacitása, és a házi- vagy a szakorvos segítségével oda irányítja a beteget. Selmeczi úgy véli: az intézkedés lerövidítheti a kezeléshez jutást.

Csakhogy ez önmagában nem oldja meg a beteg problémáját. Több szakember lapunknak azt mondta: a CT- és MR-lelet még nem elegendő a daganat diagnózisához. Például a sebésznek a műtéthez nem elég a képalkotó diagnosztikai lelet. Weltner János sebészfőorvos szerint azt ki kell egészítenie egyéb, így például szövettani vizsgálatnak. Állítja: az emésztőszervi daganatoknál pedig endoszkópia kell a diagnózishoz. Erre a vizsgálattípusra, attól függően, hogy az ország mely részén él valaki, várhat két hetet éppúgy, mint négyet. Az endoszkópos vizsgálattal szövetmintát vesznek, elemzésével újabb napok vagy hetek telhetnek el.

A bélrendszeri daganatoknál a sebésznek elég lehet az endoszkópos és szövettani lelet, így akár CT és MR nélkül is elvégezhető a műtét. Ha életet veszélyeztető szövődményt mutat ez a vizsgálat, akkor nem várhat a sebész a szövettani leletre sem. A főorvos hozzátette: vastagbélráknál, gyomorráknál, hasnyálmirigyráknál a daganat megléte elég ahhoz, hogy a terápiát tervezni lehessen.

Például az emlőráknál más a helyzet, mert a szövettani mintát több szempontból elemzik. Ez alapján lehet olyan következtetésre jutni, amely egy műtét előtti kemoterápiát indokol. Ez a vizsgálat is két-három hét.

Ha valaki hosszú hónapok alatt el jutott is  a diagnózishoz, még akkor sem jut hozzá a terápiához. Vokó Zoltán, az ELTE docense OEP-adatbázis alapján készített elemzéséből tudjuk, hogy a diagnózistól a kezelés megkezdéséig átlagosan még egy hónap telik el.