• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rákdiagnózis szövettani vizsgálat nélkül

Lapszemle Forrás: mno.hu

Egyszerűsödik a rákdiagnózis.

Az RNS azon egységei, melyek a zsírcseppek kilökődéséért felelősek, egyes esetekben elkerülhetővé teszik a veszélyes vizsgálatok elvégzését, ezáltal új korszakot nyithatnak meg a rákdiagnózis történetében. A rákos sejtek olyan mikrohólyagocskákat hagynak hátra, melyek fehérjét és exoszómáknak nevezett RNS-egységeket tartalmaznak. Ezek kimutathatók a vérből, a gerincvelő-folyadékból, illetve a vizeletből is. Az exoszómákon keresztül vizsgálhatóvá válik a genetikai információ, amiből következtetni lehet a rák molekuláris összetételére és állapotára – írja a Huffingtonpost cikke nyomán az mno.hu portálja.

Korábban nem volt arra példa, hogy a tumor genetikai összetevőit vérből vagy gerincvelő-folyadékból ki tudtuk volna mutatni – húzta alá a Harvard Egyetem idegorvosa, Fred Hockberg, aki az egyik vezető kutatója az új diagnosztikai eljárásnak, melyet igyekeznek olyan szintre fejleszteni, hogy felismerhetővé váljanak a genetikai mutációk, mint például a glióma, az agyrák leggyakoribb formája.

A rákos betegek számára a többszörös szövettani vizsgálatok életveszélyesek lehetnek, ezért kiemelt jelentőségű ez az új módszer, melynek során a gerincvelő-folyadékból és a vérből kimutatható RNS-egységek vizsgálata lehetővé teszi a genetikai változások nyomon követését.

Az MRI egy rendkívül hatékony eszköz, ám a tumorokat csak abban az esetben mutatja ki, ha azok legalább egy milliméter átmérőjűek, és mintegy 100 ezer tumorsejtet tartalmaznak. Emellett a hagyományos sugárterápiával kezeltek között gyakran előfordul, hogy az elpusztított, de még a szervezetben maradt sejteket tévesen a tumor újranövekedéseként diagnosztizálja, tehát nem mindig vezet pontos eredményre.

Az exoszómás vizsgálat hatékony módja lehet a prosztatarák felismerésének is. Jelenleg a PSA-módszerrel próbálják kiszűrni a betegeket, melynek során a prosztatamirigy által termelt fehérje megemelkedett szintjéből következtetnek a rák jelenlétére. Ez azonban korántsem megbízható módszer. A klinikai kísérletek továbbra is folyamatban vannak, az eredményt előreláthatóan áprilisban jelentik be Bostonban – húzza alá a portál.

Legolvasottabb cikkeink