• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákgyógyszer: Orvosok a vádlottak padján

Lapszemle Forrás: Népszava

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma indul dr. Sz. Gábor Attila és négy társa büntetőpere.

Rákgyógyszerrel visszaélő orvosok és gyógyszerészek állnak bíróság elé többek között sikkasztás és orgazdaság miatt: a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma indul dr. Sz. Gábor Attila és négy társa büntetőpere. A vádirat szerint az orvos „korábbi orvoslátogatói kapcsolatait kihasználva" az ország kórházaiban dolgozó ismerőseivel abban állapodott meg, hogy bizonyos időközönként különféle - törvényellenesen megszerzett - onkológiában használatos vényköteles gyógyszereket adnak neki, amelyeket ő pénzzé tesz.

Sz. Gábor Attila 2006. áprilisa és 2007. április 12. között értékesítette a gyógyszereket. A kórházi dolgozók több forrásból is biztosítani tudták a „gyógyszeradagot" a fővádlóit részére: közvetlenül a betegektől is elvették, de nem ritkán a hozzátartozók által visszahozott, a még fel nem használt, esetenként lejárt szavatosságú orvosságokat is megszereztek.

Volt, hogy a gyógyszergyártó cégek küldték a kórháznak - kipróbálás céljából - a készítményeket, azokat is ellopták. A Budapesti VIII. kerületi Ügyészség dr. Sz. Gábor Attilát jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett orgazdasággal, dr. N. Tamást, dr. P. Balázst és Á.-né L. Margitot jelentős értékű, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövettet sikkasztással, míg az ötödrendű vádlott M. Zsoltot jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövettet orgazdasággal vádolta meg.

Emlékezetes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly tavasszal indított nyomozást olyan csaló orvosok ellen, akik betegek adatait, így tajszámukat jogosulatlanul felhasználva jutottak az egészségügyi alap támogatásához, főként kötszerek igénylésével. A hálózat tagjai legtöbbször a legdrágább kötszerekre igényelték a pénzt, egyes speciális kötszerek értéke darabonként a 70 ezer forintot is elérte. Mint ismeretes, R. M. és társai ellen üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás miatt jelenleg is folyik az eljárás, ám még nem tudni, mikor zárulhat le a nyomozás. Az eddigi adatok szerint már 16 gyanúsított van az ügyben, amelynek több ezer sértettje van: a kárösszeg becsült értéke márciusban még 700 millió forint körül járt, de még nőhet.