• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákkutatás: magyar múmiában az igazság

Lapszemle Forrás: Borsonline

Mégsem a modern kori életmód a rák kialakulásának elsődleges oka.

Ez derült ki egy kutatásból, amely során több száz éves magyar múmiákat vizsgáltak. Az egyik mumifikálódott emberi maradványban ugyanis kimutatták azt a mutálódott sejtet, ami a gyilkos kórt okozza. A múmiákat régóta használják a különböző egészségügyi problémák hátterének feltérképezé-séhez. A szívinfarktustól egészen a tuberkulózisig már sok mindenről alkottak pontos képet így. A rák nem csak napjaink problémája, több száz éve is jelen volt. Így felvetődik a kérdés, akkoriban mi okozhatta a megbetegedést – olvasható a borsonline.hu portálján.

Az eddigi feltételezések szerint a halálos betegség kialakulásáért az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életmód és a modern kor káros vívmányai okolhatók. Az biztos, hogy napjainkban a legtöbben rákos megbetegedésben halnak meg, így nincs kizárva, hogy a modern kori faktorok rásegítenek a betegség megjelenésére. Ugyanakkor az új kutatás rámutat, az eddigi feltételezések nem pontosak. A tudósok szerint a halálos kór azokban alakul ki, akik fogékonyak a megbetegedésre.

A Semmelweis Egyetem Kísérleti Rákkutató Intézetében arra figyelmeztetnek, hogy a rák kialakulásának miértje parázs vitákat gerjeszt a kutatók között. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, mind az életmód, mind a genetikai fogékonyság állhat a megbetegedés mögött, biztosat egyelőre aligha lehet mondani. Magyarországon is kutatják a daganatos betegségeket, de ezek más területekre fokuszálnak, nem a kialakulásra.

A vizsgálatok során húsz éve kiásott, Vácon talált múmiákból vettek mintákat. Mivel nagyon sok testben találtak tuberkulózisra visszavezethető nyomokat, megvizsgálták, van-e bármelyikben rákos elváltozásra utaló jel. Húsz múmiából ötvenegy mintát vettek, és egy testben meg is találták azt a mutálódott sejtet, amiből végül kialakult a gyilkos betegség. Ez pedig azt bizonyítja, hogy már a modern kort megelőző időkben is jelen volt a halálos megbetegedést okozó kór. A kutatók hangsúlyozták, további vizsgálatokra van szükség, több szövettani analízis kell ahhoz, hogy biztosan kijelenthessék: a genetika áll a rák kialakulásának hátterében.