Amikor banánlevélből izolált baktériumokkal erjesztik, a steviakivonat elpusztítja a hasnyálmirigyrák-sejteket.
A stevia banánlevélből származó probiotikummal történő erjesztése hatékony rákellenes szerré válik. Elpusztítja a hasnyálmirigyrákos sejteket, miközben megkíméli az egészségeseket. A titok a CAME nevű, anyagcsere során keletkező anyagban rejlik, írja a Journal of Molecular Sciences nyomán az Index.
Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a steviát fogyasztók vércukorszintje közvetlenül ebéd után szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a szacharózt fogyasztóké, és nem mutatkozott benne jelentős ingadozás. Inzulinszintjük is alacsonyabb volt étkezést követően, mint az aszpartámmal vagy szacharózzal élőké. Most az is bebizonyosodott, hogy a stevia és a probiotikumok együttes alkalmazása meglepő, célzott rákölő hatást eredményez.
A Hirosimai Egyetem kutatócsoportja szerint amikor banánlevélből izolált baktériumokkal erjesztik, a steviakivonat elpusztítja a hasnyálmirigyrák-sejteket, de nem károsítja az egészséges vesesejteket.
Fontos, mert globálisan a hasnyálmirigyrák előfordulási és halálozási aránya folyamatosan emelkedik, az ötéves túlélési arány pedig kevesebb mint 10 százalék.
A hasnyálmirigyrák rendkívül invazív, és hajlamos az áttétképzésre; jelentős rezisztenciát mutat a meglévő kezelésekkel – például a műtéttel, a sugárterápiával és a kemoterápiával szemben. A baktériumokkal történő fermentáció viszont szerkezetileg megváltoztathatja a steviát, bioaktív metabolitokat hozhat létre. Ez a mikrobiális átalakulás valószínűleg a felhasznált baktériumtörzs specifikus enzimjeinek köszönhető.
A teljes információ a cikkben.