• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rangsorolták és minősítették a hazai menzákat

Lapszemle 2022.12.15 Forrás: magyarnemzet.hu
Rangsorolták és minősítették a hazai menzákat

A hatóság a főző- és tálalókonyhák listáját is elérhetővé tette, így a fogyasztók ellenőrizhetik, hogy egy-egy menza milyen minősítést kapott.

Több ezer főző- és tálalókonyhát minősített az elmúlt években a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság. Az idén egységes szempontrendszer alapján is megvizsgálták a konyhák tevékenységét, az összehasonlítható eredmények hozzájárulnak a közétkeztetés színvonalának javulásához - írta a magyarnemzet.hu.

Az idén megkezdődött a közétkeztetési konyhák egységes szempontrendszer alapján történő táplálkozás-egészségügyi minősítése. Az eredmények összehasonlíthatók, s így elősegítik a közétkeztetés színvonalának javulását, ezáltal még egészségesebb, változatosabb menüsorok kerülhetnek a jövő nemzedék asztalára. Kedvező irányba formálható az étkezési kultúrájuk, hiszen az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb eleme a helyes táplálkozás” – közölte Nagy István agrárminiszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában.

A Nébih 2015 októberében kezdte el a közétkeztetési főzőkonyhák teszt­üzemi ellenőrzését, majd 2016 szep­temberétől a tálaló- és melegítőkonyhák élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontok szerinti minősítését. A tesztüzemi rendszert 2017 nyarán élesítették, így azóta folyamatosan minősítik a menzákat. Ez helyszíni szemlékre épül, amelyek előre nem egyeztetett, váratlan időpontban zajlanak. Így történik ez azokban az esetekben is, amikor a minősítést a közétkeztetési szolgáltatást nyújtó létesítmény kezdeményezi. A vizsgálat a kérelem beérkezésétől számított hat hónapon belül bármikor megtörténhet.

A Nébih szerint a minősítés legfontosabb célja, hogy az fejlesztő és javításra ösztönző legyen. Éppen ezért a feltárt problémák alapján egyénre szabott szakmai javaslatokat adnak a konyha üzemeltetőjének a javításokra. Tapasztalataik szerint ennek alkalmazása a következő minősítéskor jobb teljesítményt eredményez. A hatóság a főző- és tálalókonyhák listáját is elérhetővé tette, így a fogyasztók a Nébih honlapján könnyen tájékozódhatnak arról, hogy egy-egy menza átlagos, átlag alatti vagy épp kitűnő eredménnyel ment át a vizsgán.