• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Régiós vezetők vagyunk az uniós pénzek felhasználásában

Lapszemle 2019.02.08 Forrás: magyarnemzet.hu
Régiós vezetők vagyunk az uniós pénzek felhasználásában

Még két új egészségügyi pályázat jelenik meg a kórházi fertőzések megelőzésére, valamint egy újabb, ápolói ösztöndíjakra.

Az Európai Uniótól érkező nagy összegű forrásokat az oktatás, a szociális felzárkóztatás, az egészségügy, a sport és a kultúra terén hasznosítják, ám ahhoz, hogy minden támogatást hasznos célokra fordítsanak, jó fejlesztéspolitikára is szükség van - mondta el a Magyar Nemzetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Vitályos Eszter szerint a kelet-közép-európai régióban vezetők vagyunk a kifizetésekben, a meghirdetett pályázatok is a tervezett ütemben haladnak, de a következő uniós ciklusban előreláthatóan kevesebb forráshoz juthatunk.

– Az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP) az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészét felöleli, vagyis komoly összegeket fordít az egészségügy, az oktatás, a társadalmi felzárkózás, a kultúra és a sport területére is. Mindezekre a mostani, 2014–2020-as uniós ciklusban összesen 952 milliárd forint keretet biztosítanak, azonban a tárca ennél is többre, összesen 960 milliárd forintra már leszerződött, ugyanis a kormány minden operatív programnak tízszázalékos túlvállalást engedélyez – számolt be a lapnak.

Az egészségügyi ráfordítások közül Vitályos Eszter hatvan kórház megújítását emelte ki, amelyek kiterjedtek az orvosi eszközök beszerzésére, a gyermeksürgősségi osztályok fejlesztésére és az egynapos sebészetek létrehozására is. – Ebben a ciklusban tömegesen nem lesznek már új felhívások, de éppen a napokban még két új egészségügyi pályázat jelenik meg a kórházi fertőzések megelőzésére, valamint egy újabb, ápolói ösztöndíjakra – tájékoztatott az államtitkár.

A következő, 2021–2027-es ciklusról szólva az államtitkár ismertette: az Európai Bizottság 2018 májusában már közzétette a következő hétéves ciklus költségvetési tervét, amely szerint hazánk 24 százalékkal kevesebb kohéziós forrást kapna a 9000 milliárdos kerethez képest.

– Biztató viszont, hogy az Európai Szociális Alap forrásai – az EFOP elsősorban ebből táplálkozik – nem csökkennek jelentősen, mivel az unió a következő időszakot a humán erőforrás fejlesztésére szeretné alapozni. Ha minden úgy maradna, ahogy eddig volt, s az operatív programok folytatódhatnak, akkor az Emmi akár még győztese is lehet a következő ciklusnak, hiszen terveikben az szerepel, hogy a tárca által felügyelt területekre több mint 1000 milliárd forintnyi támogatást fordítanak. A májusi európai parlamenti választások befolyásolják ugyan a tárgyalásokat, de mi bármikor elfogadjuk a költségvetést, ha az kedvező hazánk számára – összegezte az államtitkár.

 

Legolvasottabb cikkeink