• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rejtély, miért érzik magukat egészségesnek a magyarok

Lapszemle Forrás: blikk.hu

Saját értékelésünk és a valóság között nem kis szakadék van, ami azt is akadályozza, hogy az eddiginél egészségtudatosabban éljünk.

A magyarok 76 százaléka egészségtudatosnak gondolja magát, egy tízes skálán mérve pedig átlagosan 7 pontra értékeli saját egészségi állapotát – derül ki egy országos, reprezentatív felmérés eredményeiből. Mindez nemcsak azért érdekes, mert a lakosság jelentős hányada még soha nem végeztetett el alapvető vizsgálatokat, de azért is, mert a valóság ennél sokkal szomorúbb képet mutat - írja a blikk.hu.

A kutatás szerint honfitársaink háromnegyede a közepesnél jobbnak ítéli meg saját egészségét: igaz, a 60 év fölöttiek 10-ből csak 5,5 pontot adtak maguknak, viszont a 30 alattiak 9 pontja sokat emelt az átlagon. Ezek az eredmények azért is meglepőek, mert az emberek harmada-negyede hanyagolja a legfontosabb vizsgálatokat is (kivéve talán a vérnyomásmérést), így aztán például a koleszterinszintjükkel csak nagyon kevesen vannak tisztában. A nagy többség (76 százalék) úgy érzi, valamelyest egészségtudatos életmódot folytat, ami annak fényében bizony elég furcsa, hogy Magyarországon a népesség egyharmada masszívan dohányzik, az alkoholizmus egyfajta „népbetegségnek" számít, és akkor még egyetlen szót sem ejtettünk az olyan „ártatlan" passziókról, mint amilyen a kávézás, vagy nem említettük azt a túlhajszoltságot, amire egyébként az emberek 40 százaléka panaszkodik. De hasonlóan ellentmondás testsúlyunk megítélése is… A magyar társadalom kétharmada (!) elégedett a súlyával, noha az elhízottak arányát tekintve Európában listavezetők vagyunk: kis hazánkban majd’ minden harmadik felnőtt túlsúlyosnak számít, akárcsak a 2-17 éves gyerekek ötöde.

És bár még hozhatnék példákat (így többek között a heti testmozgással kapcsolatban) azt igazolandó, milyen tévesen vélekedünk életmódunkról, egészségünkről, nem teszem, hiszen ennyiből is nagyon jól látszik, hogy saját értékelésünk és a valóság között nem kis szakadék van. Ami elsősorban azért baj, mert ez az – egyébként teljesen indokolatlan – elégedettség nem csupán azt akadályozza meg, hogy legalább a fontosabb orvosi vizsgálatokat rendszeresen elvégeztessük, valamint, hogy a különféle szűréseken részt vegyünk, de azt is, hogy változtassunk a testet-lelket pusztító szokásainkon, vagyis, hogy az eddiginél egészségtudatosabban éljünk - jegyzi meg a cikk szerzője.

Legolvasottabb cikkeink