• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Rejtélyes fertőzés a kaposvári bölcsődékben

Lapszemle 2018.10.26 Forrás: sonline.hu - nepszava.hu
Rejtélyes fertőzés a kaposvári bölcsődékben

Augusztus eleje óta immár a harmadik szalmonella-fertőzéshullám söpör végig a kaposvári bölcsődéken.

Az utolsó szalmonellás megbetegedést október 16-án regisztrálták – hangzott el azon a szülői fórumon, amelyet szerdán rendeztek a kaposvári bölcsődések szüleinek a szalmonella megbetegedések kapcsán. A Népegészségügyi Hatóság épületében húsz-huszonöt szülő, számos bölcsődei dolgozó és az érintett szakemberek konzultáltak - tudósított a sonline.hu.

Csillag Gábor, Kaposvár Megyei Jogú Város jegyzője elmondta: a szalmonellás megbetegedések három hullámban jelentkeztek a kaposvári bölcsődékben. Először augusztus 3-án jelent meg a fertőzés, akkor megtörténtek a szükséges vizsgálatok, de két-három hét múlva újra jelentkezett a megbetegedés, majd októberben ismét. Először az élelmiszerre gyanakodtunk, mint lehetséges forrásra, de az összes vizsgálat negatív lett – tette hozzá a jegyző. – Rengeteg vizsgálatot végeztek a szakemberek, de egyik esetben sem sikerült kimutatni a szalmonella jelenlétét. Ez azért nem megnyugtató, mert meg kellene találni azt az okot, ami a fertőzéseket okozza.

Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos megemlítette, hogy a szalmonella nem annyira ritka betegség, az országban évente 5-6000 megbetegedés fordul elő. Leggyakrabban élelmiszerrel terjed, de széklettel szennyezett tárgyak közvetítésével is meg lehet fertőződni. – A baktérium széklettel ürül, ezért nagyon fontos higiénés szabályok betartása – magyarázta a főorvos. – A gyermekek pedig fogékonyabbak a fertőzésre. A tünetmentessé válás után is lehet kórokozó a szervezetben, ezért emiatt a gyógyultnak tűnő gyerekek is tovább fertőzhetnek, sőt előfordul, hogy nem is okoz egyáltalán tünetet a baktérium. Ilyenkor a szülők nem is tudják, hogy a gyerek hordozza a baktériumot, ezért nagyon fontos a székletleoltás.

A jelenlevő szülők elmondták, hogy már hetek óta küzdenek a betegséggel, ami több esetben is súlyos tüneteket okozott. Vannak, akik nyolc hetet is otthon voltak a kisgyerekkel, ami azért is kellemetlen, mert így az apa vagy az anya hosszú időre kiesik a munkából. Az is többször előfordult, hogy egy kisgyerek több éjszakát is a kórházban töltött. A szülők közül többen is rákérdeztek arra, mi volt a kiindulópontja a szalmonellás megbetegedésnek, de erre nem kaptak megnyugtató választ.

A Népszava tudósítása a rendezvényről itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink