• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rejtélyes fertőzés a vásárhelyi kórházban

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Egyelőre a járványügyi szakorvos is értetlenül áll az eset előtt.

Rejtélyes fertőzés volt a múlt héten a vásárhelyi kórház nőgyógyászati osztályán: négy műtött nő bizonyítottan, egy pedig feltételezhetően hozható összefüggésbe a magas lázzal, izomfájdalmakkal járó fertőzéssel. Még nem lehet tudni, mi okozta a panaszokat. Borzalmasan éreztem magam, nem számítottam rá, hogy ilyen következményei lesznek a beavatkozásnak – mondta az egynapos sebészeti ellátásra a vásárhelyi kórházba múlt hétfőn befeküdt Krisztina. 40 fokos lázam lett, amit lázgörcs kísért, nagyon rosszul voltam, és csütörtökön telefonáltak: hétfő reggel 8 órára menjek be vérvételre, másnap helyesbítettek, azonnal jelentkezzem a kórházban – olvasható a delmagyar.hu portálján.

A feltáró vizsgálatokat az egészségügyi intézmény higiénikusa, infektológusa végzi. A kórház – a folyamatban lévő ügyre hivatkozva – először nem akart nyilatkozni az illetékesek, később mégis közölték a vizsgálatok részeredményeit.

Négy betegnél bizonyosodott be, hogy az ünnepek előtti kisebb nőgyógyászati műtéti beavatkozásokat követően alakult ki fertőzés, lázas állapot, egynél csupán feltételezhető – közölte Kovács László, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó megbízott orvos igazgatója. Az esetekről konzultáltam az osztály vezetőjével is. Az infektológusunk megvizsgálta az operációkat végző orvosokat, a közreműködő kisegítő személyzetet, a műtőt és az összes berendezést, valamint a betegektől rendszeresen vért vettek baktériumtenyészet végett, az ok-okozati összefüggéseket keresve. Eddig minden vizsgálat negatív lett, vagyis nem adott választ a fertőzés eredetére – tette hozzá az orvos igazgató.

Már csak két eredményre várunk: a sterilizálóból légmentesen csomagolva kerülnek az eszközök a műtőkbe, ilyen csomagokat és az eljárást vizsgáljuk, hátha a sterilizálás folyamán került valamilyen szennyeződés, baktérium az eszközökre; valamint az ellátásban dolgozók baktériumvizsgálata sem zárult le. Ha ezek is negatív eredményt hoznak, valóban rejtélyes fertőzéssel állunk szemben – mondta Kovács László elárulva azt is, eddig a járványügyi szakorvos is értetlenül áll az eset előtt. Amint meglesznek az eredmények, közlik a nyilvánossággal – húzta alá az orvos igazgató.