• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rejtélyes tűzhalál a pszichiátriai otthonban

Lapszemle Forrás: Napló Online

Égési sebeibe belehalt egy ötven év körüli asszony.

Az elhunytról ebben a pillanatban csak azt tudjuk, hogy Nyírlakon, a Veszprém Megyei Pszichiátriai Betegek Otthonában érte a tűzhalál. Kísérletet tettünk arra, hogy megtudjuk, milyen körülmények előzték meg a tragikus eseményt, hogyan történhetett meg, hogy egy ápolt, az önmaguk ellátására, önállóan nem képes személyek részére fenntartott intézményben, tűzben leli a halálát. Azonban olyan hírzárlatba ütköztünk, amelyre ritkán adódik példa a szakmánkban – írja a Napló – online.

Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságszóvivője készségesen közölte: közigazgatási hatósági eljárás keretein belül folyik az ügyben a vizsgálat. Azonban – mondta - nem válaszolhat arra kérdésre, mikor és hogyan történt, a baleset, ki volt az elhunyt, hogyan került a tűz közelébe, milyen tűz égett az otthon területén és hogyan lehetséges, hogy egy önmaga ellátására képtelen pszichiátriai beteg felügyelet nélkül maradt, ami feltételezhetően az életébe került. A szóvivő megismételte, közigazgatási eljárás keretében folyik a vizsgálat, ami az esetleges felelősség vizsgálatát is jelentheti. Megtudtuk – olvasható a lapban - az otthon alkalmazottjai jelentették, hogy holtestet találtak az intézmény területén belül, az égési sérülések fokáról a szóvivő számolhatott be, majd az orvosszakértői vélemény nyilvánosságra hozatal után. És semmi más.

A nyírlaki otthon Sümeg közelében egy erdőben megbújó régi kúria, amelyet azonban nem láttunk, mert még csak a közelébe sem engedték az újságírókat. A gondosan körülkerített területet egy méretes rácsos kapun keresztül lehetne megközelíteni, de ez eleve kizárt. Hatalmas lakat védi a területet a betolakodóktól, a terebélyes fa árnyékában egy úr a mobiltelefonja után kap és beleszól: Megérkeztek, mondja, és fürkészve nézzük egymás a rácson keresztül. Szólt valaki, hogy jövünk? Igent bólint, nem árulja el a nevét, nem, senkinek egy szót sem mondhat. Az igazgató nincs az otthon területén, mondja, majd csak hétfőn lesz ismét. Hanich Ferencet nevezi meg az intézmény igazgatójaként, de ő jelenleg Dákán van, mondja készségesen. Mint utólag kiderült Hanich úr valójában az értelmi fogyatékosok dákai otthonának vezetője. Telefonon kapcsolatot teremtettünk vele, de minden kérdésünkre ugyanazt a választ kaptuk: Az ügyben a kormányhivatal illetékes, forduljunk a kormányhivatal sajtófelelőséhet. Még néhány meddő kísérletet tettünk, de a válasz mindig ugyanaz volt.

Jobb híján – írja a lap - az intézmény honlapjáról tájékozódunk: Az otthonban önmaguk ellátására, önállóan nem képes személyekről gondoskodnak. Olyan fizikai, mentális és életvezetési segítséget nyújtanak, „amelynek során a lakók testi és szellemi állapotának megfelelő egyéni bánásmódban részesülnek." Olyan pszichiátriai betegeket ápolnak, akik „az ellátás igénybevételének időpontjában nem veszélyeztető állapotúak." Az intézményben – derült ki a honlapjukról - 39 értelmi sérült és 76 pszichiátriai beteget látnak el. Hogy így van-e valójában, nincs kitől megkérdeznünk. A nyírlaki intézmény igazgatója Kustos László, akiről utólag és nem hivatalosan megtudtuk, hogy míg mi a kapuban rostokoltunk ő mindvégig benn volt az irodájában. Még egy kísérletet azért megért az ügy: feltárcsáztuk az intézmény vonalas számát, amelyen egy hölgy a keresztnevén mutatkozott be, ingerülten lecsapta a telefont.

Kálóczi Beáta a kormányhivatal szóvivője, előzékeny és udvarias. A rendőrségi vizsgálat befejeztéig nem nyilatkozhat, és a hivatal nem járul hozzá ahhoz, hogy az ügyben érdekelt intézmény vezetője nyilatkozzon. Rábeszélő képességünk minden fortélyát bevetve sem állt kötélnek. Nem tesz jót az ügynek az oktalan titkolózás – adtunk hangot véleményünknek, írja a lap - az értelmetlen hírzárlat, korrekt rövid hivatalos nyilatkozat elejét vehetné a találgatásoknak és mende-mondáknak – olvasható a lapban.