• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Rekord-közelben a kórházak adóssága

Lapszemle 2019.12.05 Forrás: növekedés.hu
Rekord-közelben a kórházak adóssága

A műszaki, gazdasági területeken lévő óriási munkaerőhiány komoly problémát okoz a kórházak életében.

Nagyban enyhítenék az égető munkaerőhiányt az egészségügyben az új innovatív megoldások, melyek egyúttal hozzájárulnának a gyorsabb és eredményesebb gyógyuláshoz. A növekedés.hu Dr. Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség újonnan megválasztott elnökével beszélgetett, aki szerint szükséges az egészségügyi finanszírozás újragondolása.

Jelenleg kapacitás alapján finanszírozzák az intézményeket. Sokkal hatékonyabb, kiszámíthatóbb és számonkérhetőbb lenne minőség és eredmény alapján finanszírozni, aminek eredményeképpen az a kép is tisztulna, hogy mely intézményekben indokolt aktív ágyakat fenntartani, és hol van inkább szükség krónikus ellátásra, ápolásra.

Másként megfogalmazva „a beteg hátára kell kötni a finanszírozást”. Ha a beteg más intézményben szeretné igénybe venni az ellátást, mert az információk alapján ott sokkal hatékonyabb és biztonságosabb a gyógyítás folyamata, akkor oda kell csoportosítani a forrást.

Számos jó hírnevű, hatékony és nagy területi kapacitással rendelkező intézmény esetében probléma, hogy túllépik teljesítmény volumen korlátot (TVK), mivel a nagyszámban érkező betegeket szakmai és morális okból sem küldik el, pedig ez lenne az elvárás, amennyiben kizárólag fiskális alapon ítéljük meg a helyzetet. De természetesen nem tesszük, aminek eredményeképpen ezek a kórházak veszteséget halmoznak fel, hiszen az ellátás egy része finanszírozatlan marad.

Ugyanakkor arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy más intézmények, amelyeknek túl nagy a TVK-juk, azzal küzdenek, hogy minden forrást lehívjanak, és olyan betegeket is aktív ágyakon látnak el, akiknek erre szakmai szempontból nem lenne szüksége. Mindez talán jól érzékelteti a helyzet értelmetlenségét.

Milyen területeken érzékelhető a legnagyobb mértékű orvoshiány?

Jelenleg az érsebészet, a pszichiátria, a fül-orr-gégészet, az infektológia, a nefrológia és az ortopéd-traumatológia áll a sor elején, de sajnos hosszan tudnám folytatni a felsorolást.

Komoly gondot okoz,  hogy minden erőfeszítés ellenére hiányzik a megfelelő utánpótlás. Magyarázatul az adott területek korábbiakhoz képest csökkenő népszerűsége, az alacsonyabb jövedelem,  valamint a jelentős túlterheltség szolgál. Kiszámítható életpályamodell, magasabb fizetések, rugalmasabb képzések, valamint az innovatív megoldások kínálta színesebb és profibb munkafolyamatok biztos, hogy vonzóbbá tennék ezeket a szakmákat is.

Országos szinten kell megreformálni, ráadásul azonnal az utánpótlást az orvosok és a szakdolgozók vonatkozásában is, különben előbb-utóbb nem lesz elegendő személyzet. Főleg úgy, hogy a következő években nagyon sokan fognak nyugdíjba menni az egészségügyben. Külön kiemelném a műszaki, gazdasági területeken lévő óriási munkaerőhiányt, ami már a közeljövőben, sőt talán a jelenben is lényegesen komolyabb problémát okoz a kórházak életében, mint az ágymelletti dolgozók számának csökkenése. A Magyar Kórházszövetség most kér be a kórházaktól egy kimutatást, amely azt összegzi, hogy az elkövetkezendő 5 évben hány orvos, szakdolgozó, műszaki-gazdasági területen dolgozó megy nyugdíjba, hiszen a pótlásukra előre fel kell készülni. Jelenleg úgy érzékeljük, hogy tovább csökkenhet az egészségügyben dolgozók száma. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink